szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsőként Joó Hajnalka, a Századvég-iratokat kiperlő újságíró távozásáról értesült a nyilvánosság, majd Rovó Attila rovatvezető és Munkácsy Márton szerkesztő, illetve az Indextől igazolt Joób Sándor is felmondott. Távozik a VS-től a hvg.hu két korábbi munkatársa, Kovács Áron és Kósa András, valamint Dzindzisz Sztefan, Szedlák Ádám és Bátorfy Attila újságírók is. Joó azt írta, a szerkesztőség ugyan függetlenül működik, de az ő elveivel és ízlésével nem fér össze, hogy az MNB közpénzzel támogatta meg a kiadót.

Benyújtotta felmondását Joó Hajnalka, a VS.hu tényfeltáró újságírója, aki kiperelte a Századvég-tanulmányokat.

A kormányközeli tanácsadó cég államnak nyújtott szolgáltatásairól azóta is cikksorozatban számol be a hírportál. Hétfőn a VS honlapján elérhetővé is tették az összes dokumentumot.

Joó hétfői Facebook-posztjában azt írta: "A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze – amiről amúgy fogalmam nem volt – se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze. (...) Tíz év alatt mindenesetre zsinórban ez a negyedik munkahelyem, ahonnan a politika közvetlen vagy közvetett beavatkozása miatt lépek le. Lehet, hogy érdemes lenne áttérnem a mesekönyvekre."

Péntek este derült ki, amikor nyilvánossá váltak a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak költései, hogy a jegybanki alapítványok több mint félmilliárd forint közpénzzel támogatták meg a VS.hu kiadóját, amely a hírek szerint Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozik.

Joó Hajnalka távozása után Rovó Attila, a Közélet rovat vezetője jelentette be távozását a Facebookon. Rovó számolt be arról is, hogy vele együtt felmondott Munkácsy Márton, a Hírek rovat szerkesztője, illetve az Indextől mindössze néhány hete igazolt Joób Sándor is, "és a névsor ma még valószínűleg bővül".

A sor rögtön bővült is Kovács Áronnal és Kósa Andrással a hvg.hu korábbi munkatársaival, illetve Dzindzisz Sztefan, Bátorfy Attila újságírókkal. Szedlák Ádám Tech-rovatvezető és Puskár Krisztián, a kultúra rovatvezetője is bejelentette távozását.

"Lelépek a VS-től, gondolom, nem kell magyarázni, miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. És akkor egy klasszikus: 'nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget'" – fogalmazott Rovó Attila, aki 2014 júniusában Sáling Gergő főszerkesztő politikai hátterű távozása miatt mondott fel több kollégájával együtt az Origónál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Színészek, írók, festők, olimpikonok, zenészek kérik: oltassuk be magunkat

Színészek, írók, festők, olimpikonok, zenészek kérik: oltassuk be magunkat