szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Maga Hajdu János mondta el, hogy a TEK küldötte is ott lesz Rióban. A játékok idején jelen lesz minden részt vevő ország biztonsági szervének képviselője, hogy veszélyhelyzet esetén gyors legyen az információcsere, és minél hamarabb meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket.

A magyar küldöttség biztonsága érdekében a Terrorelhárítási Központ (TEK) szakembere is jelen lesz Rio de Janeiróban, az olimpiai játékok alatt – jelentette be Hajdu János, a TEK főigazgatója a Mi vár ránk Rióban? elnevezésű szerdai konferencián.

A rendezvényen elhangzott, hogy a játékok idején működő rendőrségi együttműködési központban jelen lesz minden részt vevő ország biztonsági szervének képviselője, így Magyarországé is. Ennek célja, hogy veszélyhelyzet esetén gyors legyen az információcsere, és minél hamarabb meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket. 

"Mindig, mindenhol nem lehetünk jelen, nem akadályozhatunk meg minden cselekményt, de mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük a bajt, vagy ha mégis belekerülünk, akkor az ne tartson sokáig" – hangsúlyozta Hajdu János, aki arra kérte a magyar delegáció tagjait, hogy emellett azért bízzanak a brazil biztonsági szervekben is.

Ródler Norbert rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főosztályvezetője azt javasolta, hogy a magyar delegáció tagjai kerüljék el a turistáknak nem ajánlott területeket, mindig legyen náluk legalább 50 real arra az esetre, ha megtámadnák őket, mert Brazíliában ezeknek az akcióknak a célja a pénzszerzés, nem pedig a sérülésokozás. 

Szlávik János, a Szent István és Szent László kórház főorvosa a zikalázról azt mondta, a fertőzések száma folyamatosan csökken, augusztusra csak elvétve fordulnak majd elő ilyen esetek, de miután a térségben nemcsak zikaláz, hanem más, a szúnyogok által terjesztett betegség, Dengue-láz, Chikungunya-láz és sárgaláz is előfordulhat, a szúnyogok elleni védekezés mindenképpen ajánlott. 

Fábián László, a MOB sportigazgatója elmondta, a riói olimpián 250-280 lesz a magyar delegáció teljes létszáma, ebből várhatóan 141 sportoló lesz. A csapat a lengyelekkel egy épületben lakik majd, a kétszemélyes szobák viszonylag kicsik, 9-13 négyzetméteresek. Július 30-án utazik ki a küldöttség nagy része, 150 ember, az aranygép pedig augusztus 23-án indul vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!