szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiállásra, szemléletváltásra, felelősségvállalásra buzdít Pásztory Dóri paralimpiai bajnok úszónőnk a Kiss László-ügy legújabb fejleményeiről írt cikkében. Szerinte még mindig túl férfiközpontú az úszósport, a női versenyzőket folyamatosan elnyomják.

Pár hete a hvg.hu is megkereste Pásztory Dóri paraolimpiai bajnoknőnket, hogy mondja el a véleményét a Kiss-ügyben, akkor azzal hárítotte el érdeklődésünket, hogy még várja a megszólalókat, később dönti el, kiáll-e véleményével. Ez a pillanat most jött el. De Pásztory a wmn.hu-n közreadott cikke leginkább a megszólalás hiányát fájlalja. A volt úszó nem érti, miért nem álltak ki a nyilvánosság elé azok, akiket leginkább érint a Kiss-ügy egésze: maguk az úszók, akik jól imerték Kiss Lászlót, akiket érintettek Kiss kapitányi döntései.

Pásztory arra jut, hogy még mindig nem létezik a megszólalás kultúrája az úszósportban. "Az uszodák világát jellemző testi-lelki erőszakról kellene beszélni a Kiss-ügy kapcsán. Ahogy a (női) úszók szinte teljes elnyomásban, folyamatos szexista megjegyzések közepette férfiedzők és vezetők által irányítva készülnek évekig vagy évtizedekig." Neki magának megérte a szenvedés, de 20 évesen ő is kiszállt a rendszerből. És mi lett azokkal, akik sikerek híján korábban ugrottak ki, akiknek csak a lelki sebek maradtak, teszi fel a kérdést a volt sportoló.

 

20 éves koráig bírta az úszósport jelentette megpróbáltatásokat
©

"Ez egy férfiak által irányított, felépített hierarchikus rendszer, amelyben a versenyző, a nő teljesen alárendelt viszonyban van. Nincs szava, véleménye, tekintélye" mondja ki Pásztory, és számára ez jelenti az ügy kipattanása után a legnagyobb csalódást. Hogy az új szövetségi kapitány, Hargitay András sem a szemléletváltásról beszél, hanem kellemetlenkedésnek nézi az eseményeket. "Nem, nem az árt, aki napvilágra hozta ezt a jegyzőkönyvet, hanem az a fajta ostoba, sértő, hímsoviniszta, középkori mintát tükröző kommunikáció, amit a szövetség folytat erről az első perctől kezdve" mondja erre Pásztory. Úgy tűnik, a szövetségen belül sincs egy nő sem, aki ennek a hímsoviniszta tempónak megállt parancsolhatna, vagy legalább felhívhatná rá a figyelmet.

Végül Pásztory párhuzamot von a Hosszú-üggyel is: itthon elképzelhetetlen lenne egy olyan egyenrangú együttműködés, mint ami Shane Tusup és Hosszú között. "Nem számít, hogy ki a nő és ki a férfi, ki az edző és ki a versenyző, csapattagok mind a ketten. Ahol a versenyző önismeretét, öntudatát nem az edzői munka hátráltatásaként értelmezik, hanem a célok elérésére használják."

Pásztory végül felhívja a figyelmet a szemléletváltás és az önvizsgálat fontosságára. "Nem csokrokkal kell felvonulni a kamerák kereszttüzében, hanem vállalni a felelősséget a szignóért, a hazugságokért, a félretájékoztatásért és a hallgatásért."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?