szerző:
hvg.hu

Vad számháború dúl a kéményseprő érdekvédelmi szervezetek és az új felettes szervük, a Katasztrófavédelem között arról, hány kéményseprő fog a nyártól dolgozni. Egy közbeszerzési eljárás árulkodó számadatra enged következtetni. Akármennyi is a végső szám, igazi luxusautókkal furikáznak majd a kéményseprők.

Változik a kéményseprés: július 1-jétől érvénybe lép az a 2015-ös törvény, amely alapján a kéményseprés a Katasztrófavédelem égisze alá kerül. A kéményseprők érdekvédelmi szervezete, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) ma bejelentette, hogy akár a népszavazási kezdeményezésről sem riad vissza, csak hogy megmentse az évenkénti egyszeri kötelező kéményellenőrzést, nehogy a "csendes gyilkos", a széndioxid újabb esélyt kapjon, hogy öljön. A kormány ugyanis kevesebb kéményseprőt akar foglalkoztatni a szakszervezet szerint, amely még eredetileg 450 állást hirdetett meg, de csak 250-300 embert akar felvenni, gyanakszik a KOSZ.

©

A Katasztrófavédelem tagadja ezt, ám a mai Közbeszerzési értesítőben megjelentek mintha a szakszervezet igazát támasztanák alá. 692 millió forint értékben 120 egyterű vagy dobozos járművet szerez be a Katasztrófavédelem. A KOSZ vezetője szerint könnyű kiszámolni, hogy – mivel a kéményseprés párosan végzendő munka – a 120 autóhoz 240 kéményseprő kell maximum. Ami a szakszervezet becsléséhez áll közelebb. Igaz, a Katasztrófavédelem azt is mondhatja, négy embert készül az autókba ültetni, de a kiírás szerint csak minimum két embert kell tudni szállítania az autóknak, nem négyet.

A kiírás alapján egyébként igazi joyride, meseautózás lesz a kéményseprők élete: elektronikus menetstabilizátorral, tempomattal, USB-s autórádióval, légkondival, tolatóradarral felszerelt autókkal járják majd az utat két kémény között.

A Katasztrófavédelem mérőműszereket és kéményseprő eszközöket is vásárol nagy tételben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos motorbaleset volt a XVIII. kerületben

Halálos motorbaleset volt a XVIII. kerületben

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Míg sorra viszik tárgyalásra a hajléktalanokat, Orbán egy orrszarvú nevéről szavaztat

Míg sorra viszik tárgyalásra a hajléktalanokat, Orbán egy orrszarvú nevéről szavaztat

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót