szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel száz, elsősorban vezető beosztású munkatárs életútja olvasható mostantól a NEB honlapján.

Egyházüldözők címmel a Nemzeti Emlékezet Bizottsága honlapján mától olvashatóak azoknak a személyeknek az életpályái, akik az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) munkatársaiként vagy államvédelmi elhárító tisztként, különböző funkcióban végrehajtották a pártállam egyházpolitikáját: ellenőrizték, felügyelték, nyomon követték, operatív eljárás alá vonták az egyházi személyeket.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye szerint az ÁEH működése alatt közel 350 ember dolgozott a központban, valamint a vidéki püspökségeken, illetve a megyei tanácsok egyházügyi előadójaként. Közülük most közel 100, elsősorban vezető beosztású munkatárs életútja olvasható a NEB honlapján.

Mindezek mellett a NEB az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársaival közösen megkezdte az államvédelem egyházi elhárítása területén tevékenykedő tisztek karrierpályáinak feltérképezését. E munka első fázisaként az 1950 és 1956 között, a központi részlegen dolgozó harminchat beosztott azonosítása és életpályájának bemutatása történik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék