szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszból derült ki: éve óta ugyanúgy alakul a külföldre örökbe adott gyerekek száma. Csak azok a gyerekek kerülnek külföldre, akiknek itthon nem találnak befogadó szülőt - közölte Rétvári Bence.

Éve óta stagnál a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma - derült ki Rétvári Bence Emmi-államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Hegedűs Lórántné jobbikos képviselő kérdésére adott.

Hegedűsnét ugyanis állítólag azzal keresték meg, hogy a gyakorlatban az örökbefogadás nem a törvényeknek megfelelően működik, és a problémás gyerekeknél eldöntött, hogy külföldre kerülnek.

Balog Zoltán miniszter megbízásából Rétvári azt közölte, hogy ha egy gyermek örökbe fogadhatóvá válik, először saját megyéjén belül keresnek neki a szakemberek örökbe fogadó szülőt. A házaspárok előnyt élveznek az egyedülálló örökbefogadókkal szemben. Amennyiben saját megyéjén belül nem sikerül szülőt találni, az ország más megyéiből is jöhetnek örökbefogadók. Csak abban az esetben kerül sor nemzetközi örökbefogadásra, ha sem hazai házaspár, sem hazai egyedülálló személy nem vállalja a gyermek örökbefogadását - írta Rétvári.

A nemzetközi örökbefogadásban érintett magyarországi gyermekek száma hosszú évek óta évi 110 és 170 között ingadozik, függően az érintett gyermekek számától és a hazai örökbefogadók elfogadó vagy kevésbé elfogadó attitűdjétől. Minden esetben utánkövetéssel szereznek információt a külföldre örökbe adott gyermek sorsáról - tette hozzá Rétvári Bence.

Ezekből az látható, hogy az esetek döntő többségében a gyermekek gyorsan beilleszkednek és jó körülmények között nevelkednek - állt az államtitkári válaszban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!