Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Ma délután a Petőfi Rádió rádiósai megtudják, hogy az új vezetés kirúgja-e őket, vagy sem. Arról, hogy a rádióadó életében új időszámítás indul, sokan csak egy csütörtöki origós cikkből értesültek. Az új főszerkesztő korábban szembeszállt Simicskával. A rádió szerint nem lesznek sem elbocsátások, sem felmondások.

Véres péntekre készülnek a Petőfi Rádiónál, értesült a hvg.hu, a rádió új vezetése 14 órára hívta be a munkatársakat, és sokuknak felmondhatnak. A régi MR2 Petőfinek ezzel még a nevek szintjén is vége, mert a szellemiség módosításán már évek óta módszeresen dolgoznak. Forrásaink úgy érzik, hogy a rádió már eddig is elvesztette sokszínű arculatát (erről mi itt írtunk), most viszont az utolsó, Such György volt rádióelnök időszakához kötődő rádiósok is távoznak a rádiótól. Az Index.hu úgy látja, tíz ember távozhat a huszonötből, a többieknek pozíciót ajánlanak fel az MTVA-n belül (ami akár hírügynökségi munkát is takarhat), ám elképzelhető, hogy ezek a vérbeli rádiósok nem fogadják el ezeket, és akkor a rádió széttárhatja a kezét, tényleg mindent megtett, hogy megtartsa ezeket az embereket, hiába. (Cikkünk megjelenése után a Petőfi Rádió azzal kereste meg a hvg.hu-t, hogy nem lesznek elbocsátások, nem lesznek felmondások. "Buda Marci az MTVA dolgozója, továbbra is számítunk a munkájára.")

A rádió régi arcai közül többen arra számítanak, kirúgják őket. Kiss Gábor, a Petőfi arculatáért felelős munkatárs már korábban felmondott, és állítólag a zenei stábban is alapvető változások lesznek. (A Petőfi közlése szerint Kiss Gábor más ok miatt távozott az adótól.)

Új Petőfi jön

Pető Zoltán, a Petőfi főszerkesztője az Origónak adott interjúban a május 30-i hétfői napot jelölte meg az új Petőfi születésnapjának. A reggeli műsorsávban Peller Mariannt és Harsányi Leventét hallhatják majd a hallgatók, délutánra pedig Buda Marci kerül, aki eddig a fontosabb, reggeli műsorsávban szerepelt. De több forrásból is azt tudjuk, hogy az előzetes beharangozása ellenére ő nem vállalja ezt a pozíciót. A nagy váltással kérdéses lesz a Petőfi olyan kezdeményezéseinek sorsa és hitelessége, mint pl. a Petőfi-díj zenei elismerés, amelynek Buda Marci az arca.

Egy volt régi petőfis úgy tudja, nem volt korábban semmilyen értekezlet a változásokról, rengeteg ember az origós interjúból értesült a változásokról. Állítólag már hetek óta folyik a casting, vidéki rádiósokat hallgatnak meg. Az RTL-es Szakál Miklósról is szó volt, az Index.hu úgy tudja, őt kérték fel harmadik reggeli embernek.

A főszerkesztő, akit Bakondi kitüntetett

Pető Zoltánról annyit tudni, hogy a Class FM-nél és a Music FM-nél volt hírszerkesztő. Amikor Simicska Lajos előállt azzal, hogy Orbán Viktor ügynök volt és jelentett róla, mint a Pesti Srácok megírta, Pető felmondott a Music FM-nél, mivel nem értett egyet azzal, hogy Simicska állítólag előírta, az ügynökvádját előre kell venni a rádiós hírblokkokban. A kormánybarát, sokszor mindenkinél jobban értesült portál akkor a Music FM hírigazgatójaként aposztrofálta Petőt, de a rádió helyesbítést kért, mert Pető csak hírszerkesztőként dolgozott náluk. 2011-ben még maga Bakondi György (akkor a katasztrófavédelem vezetője, ma miniszterelnöki főtanácsadó) tüntette ki nívódíjjal Petőt és két másik újságírót.

©

A Petőfi hallgatottságáról Pető azt mondja, márciusban már napi 930 ezer ember hallgatta az adót, ugyanakkor a livestat.hu statisztikái szerint ez nem állja meg a helyét: február-márciusban az 6-700 ezres sávban mozgott a hallgatók száma. (A Petőfi hivatalos közlése szerint a Livestat.hu statisztikái nem auditáltak, nem elfogadottak, nem hivatalosak.)

Simicska tett keresztbe?

Olyan pletykák terjednek, hogy a rádió vezetése arra számított, a Class FM-nek hamarosan vége lesz, mint a botnak, de ez nem jött be, mivel Simicska Lajos még idejében eladta a legnépszerűbb országos kereskedelmi csatornát a Sláger Rádió Zrt.-nek. Ahogy a 444.hu megírta, ez a döntés azért születhetett, mert az új, amerikai-svájci tulajdonostól nehezebben veszi el a Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács az egyetlen országos kereskedelmi frekvenciacsomagot. Így nehezebb lesz elszipkázni a Class FM-es kollégákat. Forrásaink ezzel keresztül húzták a közrádiós vezetők számításait, emiatt kapkodás van, és elképzelhetőnek tartják, hogy a munkatársakkal emiatt nem közölték még a változásokat.

Pető bizonygatta, hogy régóta készülnek, kiérlelték a koncepciót. Az Origónak úgy nyilatkozott: "a nemzetközileg elismert Billboard írt rólunk egy cikket", ami annyiban igaz, hogy egy 18 rádióadót felsoroló cikkben kap két elismerő mondatot a Petőfi. "Nekünk az a feladatunk, hogy a magyar zene legnagyobb színpada legyünk, de közben progresszivitást mutassunk, egyediek legyünk, és hozzánk hasonlítsanak majd más adókat, ahogyan az szokott is történni" – adott útmutatót Pető.

A rádióból többeket megkerestünk, de senki nem akart nyilatkozni – még az utolsó pillanatban is bizakodtak, hogy maradhatnak, nem mertek megszólalni. Délután 2 után minden kiderül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!