szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pártok által kiadott pénzügyi beszámolók szerint legtöbbet működésre és "politikai tevékenységre" költöttek. Morvai Krisztina, Hiller István, Tóbiás József és Schiffer András is szép összegekkel járultak hozzá pártjuk büdzséjéhez.

Jobbik

A közel 545 millió forintnyi bevétel mellett majdnem 370 millió forint kiadása volt 2015-ben a Jobbiknak - olvasható a párt pénzügyi beszámolójában.

Az adatok szerint tagdíjakból mintegy 4,5 millió, a központi költségvetésből 476 millió forint folyt be a párthoz, több mint 60 millió forint pedig felajánlásokból érkezett. A legnagyobb felajánlást a közül Morvai Krisztina, a párt európai képviselője, több mint hárommillió forint értékben.

A Jobbik kiadásainak legjelentősebb tétele a politikai tevékenységre fordított majdnem 200 millió forint volt, de jelentős - mintegy 154 millió forintnyi - összeget emésztett fel a működés is.

LMP

A Jobbiknál jóval szerényebb bevétele volt az LMP-nek. A párt 200 millió forintnyi bevételt és 164 millió forintnyi kiadást könyvelhetett el  2015-ben. A pénzügyi beszámoló szerint a párt legnagyobb bevétele a központi költségvetésből származó 174 millió forint támogatás volt, míg a tagdíjakból 2,85 millió forint jött össze.

Schiffer András, a párt visszavonuló társelnöke  1,7 millió forintot ajánlott fel az LMP-nek, Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője 1,4 millió forinttal járult hozzá a pártbüdzséhez. Az LMP 80 milliót működésre, 32 milliót politikai tevékenységre költött. A nem részletezett "egyéb kiadások" címszó alatt mintegy 50 millió forint szerepel.

MSZP

Jó évet zártak a szocialisták tavaly; a Hivatalos Értesítő keddi számában megjelent pénzügyi beszámoló szerint háromszázmillió forintos nyereséggel zárták 2015-öt.

Az MSZP-nek  22 millió forint bevétele származott tagdíjból, 427 millió forintot kapott a központi költségvetésből támogatásként, egyéb hozzájárulásból, adományból 106 millió forint érkezett, továbbá 218 millió forint egyéb, nem részletezett bevétele is volt a pártnak. Az MSZP így 774 millió forint bevételhez jutott.

A legnagyobb összeggel, 1,5-1,5 millió forinttal Hiller István és Tóbiás József támogatta a pártot a tagok közül.
A párt összesen 472 millió forintot költött, működési kiadásokra 271 millió, eszközbeszerzésre 7 millió, politikai tevékenységre 194 millió forintot fordított.

PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) Párt szerint. tavaly 1,6 millió forint tagdíjat szedett be, a központi költségvetésből 106 millió forint támogatásban részesült, 5,1 millió forint adományt kapott, az egyéb bevételből pedig 65 ezer forintja származott, így az összesített bevétele 113,5 millió forint volt.

Kiadási oldalon pénzügyi beszámolójában a PM 93,7 millió forintot szerepeltetett működési költségként, eszközbeszerzésre 653 ezer forintot, politikai tevékenységre 9,5 millió forintot, egyéb, nem részletezett kiadásokra 1,3 millió forintot költöttek, így a teljes kiadása 105,3 millió forint lett. Vagyis a PM nyolc millió forint nyereséggel zárta a tavalyi évet.

200 milliós bevétele volt Gyurcsányéknak tavaly

Anne Hidalgo szocialista polgármester jelentette be kedden, hogy a városvezetés hivatalos menekülttábort akar létrehozni Párizsban. Még tart a lehetséges helyszínek felmérése; arról még nincs hír, hogy mikor nyithat meg az új létesítmény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba