szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács Zoltán kormányszóvivő osztrák újságírók előtt azt mondta, Magyarország nem fog visszavenni menekülteket Ausztriából – ez pedig azt jelenti, hogy a magyar kormány ismét felrúgja az uniós Dublin III egyezményt.

Magyarország senkit nem fog visszavenni – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn újságírók előtt Bécsben a Die Presse osztrák lap beszámolója szerint.

A lap emlékeztet rá, bár az uniós Dublin III-as egyezmény szerint a menekülteket abba az uniós országba kell visszaküldeni, ahol először regisztrálták őket, és ott kell lefolytatni a menekültügyi eljárást is velük szemben, Kovács mégis kategorikusan közölte, hogy az Ausztriából Magyarországra visszaküldendő menekülteket nem fogják visszavenni.

Ezzel az Orbán-kormány gyakorlatilag ismét felfüggeszti a Dublin III-as egyezmény végrehajtását.

A lap hozzáteszi, a menekültek visszaküldésének kérdése ősz óta csak most került elő ismét, mert még ősszel egy osztrák bíróság egy háromgyerekes afgán menedékkérő nő esetében úgy döntött, azért nem küldik vissza Magyarországra, mert ott embertelen bánásmódban részesülne. Ausztria azóta nem is küldött vissza senkit, de Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter májusban kijelentette, Ausztria már biztonságos országnak tartja Magyarországot, így pedig már vissza lehet küldeni a menekülteket a Dublin III értelmében.

Kovács Zoltán bécsi háttérbeszélgetéséről az MTI azt írta, a kormányszóvivő arról is beszélt, hogy tavaly ősszel Európába érkező menekültek száma a befogadásukra vonatkozó németországi bejelentést követően ugrott meg jelentősen, így e helyzet miatt nem Magyarország a felelős. Azzal kapcsolatban, hogy a német Bild című lap azt írta, Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban, Kovács azt mondta, nincs értelme belemenni a számháborúba, hiszen el lehet kezdeni elmélyedni a bonyolult részletekben, például arra vonatkozóan, hogy mikor jelezte Magyarország a menekültáradat nagyságát, és milyen információ volt a különböző hatóságok birtokában, azonban csak meg kell nézni, mit mutatnak a számok a "félreértelmezhető" német bejelentés előtt és után. Kovács azt is hozzátette, ez mindent elmond arról, hogy pontosan kinél kell keresni a felelősséget, ez az állam pedig nem Magyarország.

Kovács Zoltán az új osztrák kancellár, Christian Kern a magyar menekültpolitikát bíráló kijelentéseire utalva azt mondta: "Nincs szükség arra, hogy tiszteletlenül beszéljünk egymással".

Tavaly júniusban egyébként Magyarország bécsi nagykövete, Perényi János volt az, aki közölte, hogy Magyarország nem fog több menekültet visszafogadni, akkor az Európai Bizottság azonnali magyarázatot követelt, majd végül a BM államtitkára finomított a helyzeten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány