szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából kétszázan demonstráltak kedden este az iskolák teljes államosítása ellen a budaörsi városháza előtti téren.

Tiltakozást tartott több budaörsi iskola is az oktatási intézmények teljes államosítása ellen. Az akciót az Illyés Gyula Gimnázium kezdeményezte, de később az egyháziakat leszámítva a település összes iskolája csatlakozott a megmozduláshoz.

©

A városi önkormányzat korábbi testületi ülésén elvi állásfoglalást is elfogadott a teljes államosítás elleni tiltakozásról - idézte fel a Budaörsi Info.

A portál szerint hétfőn, a demonstráció bejelentésekor Wittinghoff Tamás polgármester közölte, az előző héten tárgyalt Balog Zoltán miniszterrel és Palkovics László államtitkárral, akik azt mondták, hogy még csak most kezdődnek el az egyeztetések az oktatást érintő törvényjavaslatokról.

Ehhez képest a beszámoló szerint másnap Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az állam mindent elvon. "Milyen egyeztetésről beszélünk akkor? Olyanról, amiben nem számít senki véleménye, és már előre megvan a végeredmény?" – idézték Wittinghoff Tamást.

©

“Ezentúl vendégek leszünk a saját iskolánkban?” – mondta a polgármester még májusban. Arra utalt, hogy szerinte az önkormányzat éveken át súlyos milliárdokat ölt az iskolák fejlesztésébe, és most a kormány gyakorlatilag einstandolná azokat.

Wittinghoff Tamás akkor elismerte, hogy a vegyes modell nem jó, de rögtön hozzátette, ha az önkormányzat képes megoldani az iskolák fenntartását és működtetését, meg kell hagyni ezeket a jogokat az önkormányzatnál. Ahol viszont nem, ott igenis szükség van az állami szerepvállalásra - közölte akkor.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat