szerző:
hvg.hu

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az Elios Innovatív Zrt. LED-lámpás beruházásai miatt tavaly év elején indított nyomozást. A feljelentők a napokban kapták kézhez a nyomozás elutasításáról szóló határozatot és az indoklást – írja a Direkt36.

Az oknyomozó portál tavaly több cikket is közölt azokról a közvilágítási pályázatokról, amelyeket az Elios Zrt. nyert el. Beszámoltak például arról, hogy a társaság ugyanazokat a lámpákat jóval drágábban szerelte fel Keszthelyen, mint máshol. A cikk nyomán a Párbeszéd Magyarországért Párt feljelentést tett csalás gyanúja miatt, a rendőrség pedig nyomozni kezdettemlékeztetnek az előzményekkel kapcsolatban.

A rendőrség a május 25-i elutasító határozatában azt írja, hogy “a feljelentett magatartás sem csalásként, sem egyéb bűncselekményként nem minősülhet”.

Az indoklás szerint az, hogy az Elios mint profitorientált gazdasági szereplő az egyik beruházásnál drágábban ad valamit, mint a másik beruházásnál “büntetőjogilag nem értékelhető”. Azt írják, hogy a szabad piaci verseny körülményei között “az alkufolyamat során a megrendelő az árak leszorításában, a vállalkozó pedig értelemszerűen profitjának maximalizálásában érdekelt”. Az árkülönbség önmagában nem értékelhető jogtalan haszonszerzésként, és nem is tévesztettek meg vele senkit.

A rendőrség először még tavaly év elején kezdett nyomozni az Elios ügyei után. Az akkor még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában lévő cég közvilágítás-korszerűsítési beruházásai miatt Schiffer András, az LMP társelnöke tett először feljelentést 2014 decemberében. A feljelentés alapja az Átlátszó cikke volt, amelyben arról írtak, hogy az Elios több olyan városban is nyert, ahol a Sistrade Kft. készítette elő a beruházást. A Sistrade tulajdonosa 2014 elejéig tulajdonos volt az Eliosban is, így az első közbeszerzések idején a beruházást előkészítő és a beruházást elnyerő cégben is érdekelt volt.

A nyomozást ezért “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett és más bűncselekmény” elkövetésének gyanúja miatt indították el. Schiffer feljelentése alapján négy város, Hévíz, Kalocsa, Mezőhegyes és Szekszárd közbeszerzéseit vizsgálták. A rendőrség a nyomozást megszüntető határozatban azt írja, hogy versenyt korlátozó megállapodás, vagyis kartellezés olyan vállalkozások között jöhet létre, amelyek versenytársai egymásnak.

Ebben az esetben azonban nem erről volt szó, mert a Sistrade és az Elios a lámpacsere különböző szakaszaiba kapcsolódtak be, így egymásnak nem voltak versenytársai. Az indoklás szerint ez “vertikális kartell”, ami “az idézett törvényi tényállásba nem illeszthető”, azaz nem bűncselekmény.

A rendőrség megjegyzi, hogy “ez adott esetben más bűncselekmény – a körülményektől függően – hivatali visszaélés, hűtlen kezelés stb. gyanúját vetheti fel”. A nyomozás során azonban más bűncselekmény vagy bűntett gyanúját sem látták megalapozottnak.

A közel másfél évig tartó vizsgálat során egyetlen apró részletet találtak, amely bűncselekmény gyanúját veti fel. A szekszárdi önkormányzat egyik, a közbeszerzési eljárás lebonyolítására kötött szerződése miatt hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja merült fel. Ezt az eljárást elkülönítették és folytatják a nyomozást, minden másról megállapították, hogy nem bűncselekmény, ezért a nyomozást megszüntették – emlékeztet az oknyomozó portál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt