szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az irtáshoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak, amelyek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra nem jelentenek veszélyt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a központi finanszírozású "országos szúnyoggyérítési program" hétfőn kezdődik azokon a területeken, ahol a legtöbb vérszívó rovar található. Az aktuális heti ütemterv péntektől folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján - írta az OKF. Az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak.

A légi kivitelezés az esti órákban lesz, míg a földi módszerrel történő munkavégzést naplementekor kezdik annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre.

Az irtáshoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak, amelyek a "melegvérű élőlényekre", így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést. Ha valamelyik településen "jelentős szúnyogártalmat" tapasztalnak, azt idén is jelezni lehet az OKF felé, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a helyzet azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Az OKF közleményében kitért arra is, hogy a tavaly folytatott vizsgálatok során az ország déli és nyugati megyéiben elszórtan új szúnyogfajokat, így például a tigris- és a bozótszúnyog eseti jelenlétét is kimutatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat