szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Munkácsy-kiállítás lesz 2018 őszén a szentpétervári Ermitázsban a Magyar Nemzeti Galéria anyagából és Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtő képeiből. Ennek kedvéért a Golgotát is elszállítaná Pákh, annak ellenélre, hogy a kép mozgatását nem javasolják.

Pákh Imre az MTI-nek azt nyiltakozta: a héten Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójával együtt keresték fel Mihail Piotrovszkijt, az Ermitázs igazgatóját, akivel megállapodtak a kiállítás megrendezéséről, a hírt Baán László is megerősítette.
Pákh Imre azt is mondta, támogatná, hogy a szentpétervári kiállítás része legyen Munkácsy Krisztus-trilógiája is. Mint ismereters a trilógia  tulajdonában lévő Golgota című képe jelenleg a debreceni Déri Múzeumban lefüggönyözve áll. Pákh azért nyúlt ehhez az eszközhöz, mert az állam nem adta meg  az általa követelt irreális árat a képért, sőt levédette azt, így nem tudja kivinni az országból. Baán László erre a felvetésre azt mondta: meg kell vizsgálni, milyen állapotban van a trilógia, és azt követően lehet dönteni az esetleges kiszállításról. 
Mint ismeretes a sok utazás  nem tett jót a trilógia hatalmas vásznainak. Amikor 2013-ben Debrecenben az egyik turné után kibontották az addig a padláson tárolt ládákat, kiderült, hogy megsérült az Ecce Homo!, mert a hengerre tekert vászon leért a doboz aljára. Később kiderült, hogy a Golgota és a  Krisztus Pilátus előtt című kép is károsodott, előbbit Szentkirályi Miklós, a képekért felelős restaurátor nyilatkozta akkoriban. A múzeum vizsgálatot indított, mely megállapította a múzeum közvetett felelősségét a műtárgykölcsönzések során alkalmazott eljárásrend hiányosságai miatt. A bizottság javaslatai között szerepelt, hogy „a fokozott sérülésveszély ­miatt el kellene kerülni a képek további kölcsön­adását, feltekerését, mozgatását”. A trilógiát egyébként annak ellenére utaztatták, hogy Szentkirályi Miklós már egy 2009-es szakvéleményében a mozgatás ellen foglalt állást.
Pákh Imrének jelentős hasznot hajtott a Golgota. A Déri Múzeum felújítása idején több kiállítást szervezett a Munkácsy Alapítvány és a Munkácsy Art Kft. a trilógiának, s ezekből általában anyagi haszonnal jött ki a gazdasági társaság. A Munkácsy Art Kft. 105 milliót kaszált 2011-ben, miközben csupán 11 millióval támogatta az alapítványt. A 2010 novembere és 2011 októbere közötti budapesti kiállítást a Munkácsy Alapítvány és a kft. szervezte a Nemzeti Galériával. A szerződés szerint a 163 millió forintos bevétel fele, több mint 80 millió forint illette a Munkácsy Art Kft.-t. Miután a szerződés szerint nem számoltak el tételesen egymással a felek, nem tudjuk, mennyit költött a tárlatra az alapítvány. A 2012 márciusában a bécsi Künstlerhausban megvalósult kiállítás teljes egészében a Munkácsy Alapítvány szervezésben és a Munkácsy Art Kft. lebonyolításában jött létre. Ehhez a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is hozzájárult egy 15 milliós meghívásos pályázattal. Hogy mennyi volt a kiállítás bevétele, azt nem lehet kideríteni, mert a
©
költségekről és a bevételről a Munkácsy Art Kft. nem nyilatkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Megérkezett Moszkvába Navalnij

Megérkezett Moszkvába Navalnij