szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tervezi a kormány a magzatvédelmi törvény szigorítását – mondta a családpolitikai helyettes államtitkár.

Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Hírlapnak beszélt a terhességmegszakításokról Magyarországon, és azt mondta, az elmúlt öt évben, 2010 és 2015 között a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal csökkent, idén az első negyedévben pedig további 4,1 százalékkal.

Mint mondta, ennek ellenére európai viszonylatban még mindig magas az abortuszok száma: minden harmadik élve születésre jut egy terhességmegszakítás, míg az európai átlagban ötre. A helyettes államtitkár szerint alapvetően az összes kelet-európai országra jellemző, hogy viszonylag magas a terhességmegszakítások száma, és Magyarországon is a rendszerváltás előtti időszak öröksége lehet a tendencia oka.

Mint mondta, a terhességmegszakítások számát a családpolitikai eszközökkel áttételesen lehet befolyásolni, így mindenekelőtt abban tudnak segítséget nyújtani, hogy különféle állami támogatásokkal nagyobb anyagi biztonságot igyekeznek nyújtani a családoknak, hogy ne pénzügyi okok miatt döntsenek a terhességmegszakítás mellett.

A másik eszköz a prevencióban rejlik, például a köznevelési rendszerben, ahol megjelenik a családi életre nevelés, akár a hit- és erkölcstanórák keretében – mondta a helyettes államtitkár, aki jelezte, támogatják azokat a civil szervezeteket is, amelyek a felvilágosításban és a tájékoztatásban részt vesznek.

De a helyettes államtitkár hozzátette azt is, hogy a kormány nem tervezi a magzatvédelmi törvény változtatását, szigorítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!