szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiszolgálták a 18 év alatti fiatalokat cigarettával minden ellenőrzött Pest megyei dohányboltban a májusi próbavásárlások során – tudta meg a Magyar Idők a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályától.

A szakhatóság évek óta vizsgálja, hogy a 18 év alattiak hozzájuthatnak-e a dohánytermékekhez a trafikokban, a próbavásárlásokba rendszerint önkéntes fiatalokat is bevonnak – idézte fel a Magyar Idők.

A hatóság 2016-ban eddig összesen 850 ezer forintra bírságolta a jogsértésen ért trafikokat, továbbá egy hónapra eltiltotta őket a dohánytermékek forgalmazásától.

A fővárosi dohányboltok esetében sem tartják be mindenhol a törvényt. A frekventált helyeken, pályaudvarokon, szórakozóhelyeken, illetve iskolák környezetében működő nemzeti dohányboltokban tartott hatósági ellenőrzéseken tavaly és idén 64-ből 20 trafikban szolgálták ki a fiatalkorú próbavásárlókat dohánytermékkel.

A lap az elektromos cigarettáról szóló, május 20-án életbe lépett törvénymódosítás tapasztalatairól is megkérdezte a hatóságot. Az új jogszabály értelmében a vízgőzt fújó e-cigarettára már ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a cigarettára.

A hatóság azt közölte, Budapesten és Pest megyében eddig 338 helyen – éttermekben, szállodákban, munkahelyeken, iskolákban és egészségügyi szolgáltatónál – ellenőriztek, és eddig nem szabtak ki büntetést, mindössze négyszer figyelmeztettek.

A lap azt is írja, a hivatal május óta háromszor szabott ki összesen 75 ezer forint egészségvédelmi bírságot rendőrségi feljelentés alapján azért, mert hajléktalanok az aluljárókban dohányoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány