szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltűnik egy ismert épület a nemrég felújított Kossuth térről, az Országház szomszédságából. Nemrég még a korszerűsítését tervezték, de kiderült, nem éri meg átépíteni – írja az Urbanista. Az MTESZ-székházról van szó, amelyet ezrek használnak naponta: alatt található ugyanis a Kossuth téri metróállomás.

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének székházát nagyon sokan ismerik, igaz, nem MTESZ-székházként, hanem inkább metróállomásként. Nemcsak a 2-es metrót lehet onnan megközelíteni, a 2-es villamos megállói is az épület előtt vannak.

A tér vitathatalanul legcsúnyább épülete értékéről megoszlanak a vélemények, ugyanakkor kiemelt helyen van, felújított, műemléki környezetben. Régóta próbálják hasznosítani, és az sem újdonság, hogy kinézte magának az Országgyűlés, és a képviselők megszavazták a kisajátítását.

Tavaly a kisajátítás után bejelentették, hogy megkezdték a felújítás előkészítését. Úgy tervezték, hogy felújítás után a képviselők és munkatársaik kaptak volna irodákat a székházban. A tervek között szerepelt az is, hogy földalatti folyosóval kötik össze az új irodaházat az Országházzal. Ugyancsak közzétették a régi-új épület látványterveit.

Bontásról korábban szó sem volt, de kiderült, hogy a székház rosszabb állapotban van, mint gondolták – derül ki az Urbanista cikkéből.

Wachsler Tamást, a Steindl Imre Program vezetője elmondta: a munka az eredeti menetrend szerint haladt, kiválasztották azt a vállalkozást, amely a végleges terveket is elkészíti, és ezzel párhuzamosan felmérte az épületet.

Ők állapították meg, hogy a vasbeton szerkezeti elemek rossz állapotban vannak, a rossz minőségű beton több helyen lemállott a vasbetétről, ami rozsdásodásnak indult. A hatvanas években, amikor előkészítették az építést, nem számoltak azzal, hogy a Duna áradása miatt időről időre vízben fog állni a pince egy része. A szerkezeti elemeket cserélni lehetne vagy megerősíteni, a szigetelés is pótolható lenne, de ennek költségei nagyon magasak lennének.

Így végül a bontás mellett döntöttek. Az új épületben az Országgyűlés Hivatalának irodái kapnak helyet, de azt még nem tudni, pontosan milyen is lesz ez az irodaház.

Az Urbanista felvetette, hogy az eredeti Hültl-féle tervek szerint az itteni a három telekre három házat építettek volna, de közös homlokzattal. A háromból két épület elkészült, igaz, első blikkre nem tűnik fel a köztük lévő különbség, pedig teljesen más a beosztásuk és a szerkezetük. Az MTESZ-székház helyén akár ezt a hiányzó, harmadik házat is felhúzhatnák az eredeti homlokzatterveknek megfelelően, de XXI. századi belsővel – javasolja a szerző. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!