szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 2015. évi törvénymódosítással négy évben limitálták, hogy mennyi ideig tölthet be érdekképviseleti tisztséget egy egyetemi hallgató. Ez véget vethet a tanulmányait 2004-ben megkezdő Török Márk szegedi EHÖK-elnök több mint egy évtizede húzódó hökös pályafutásának.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) értelmező állásfoglalása szerint összesen négy évet tölthet el egy hallgató hökösként – a jogszabályt a múlt héten az Átlátszó Oktatás szúrta ki. Mindezek alapján Szabó Gábor rektor megsemmisítette Török Márk újraválasztásának eredményét, mivel 2015. szeptember 24-én, a törvény hatálybalépését követően történt a megválasztása.

Az EHÖK jelezte, hogy szerinte nem lehet visszaható hatállyal a törvényt alkalmazni, ezért bírósághoz fordul – az eljárásnak halasztó hatálya van, így az ítéletig elnök maradhat Török.

Török 12 éve aktív szervezője a hallgatói közéletnek, rendre felszólalt a hallgatói tüntetéseken, ám leginkább a hök mögött felépített céges és alapítványi hálózata, a HVG által feltárt piramis-ügy, valamint a HÖK-választások tisztaságát kétségbe vonó írások miatt került a sajtó középpontjába. Egy ízben egy fegyelmi vétség miatt eltiltották az egyetemi tanulmányaitól, de bíróság helyezte vissza.

Az egyetem mind a 12 dékánja közös nyílt levelet fogalmazott meg, melyben elnöki tevékenységéről úgy vélekednek, hogy bár jogszerű volt, ám szerintük "a tisztességbe, vagy éppen a jó erkölcsbe ütköző cselekmények" miatt az egyetem jó hírnevére károsnak tarják – írja az Eduline. Véleményük szerint egy demokratikus vezető hasonló helyzetekben önként távozik, "Teszi ezt annak érdekében, hogy demonstrálja, cselekményeiben nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, hanem a közjó vezérli, miközben azt is elősegíti, hogy a személyéhez tapadt rossz imázzsal ne legyen a nevéhez kötődő intézmény terhére."

"A Szegedi Tudományegyetem dékáni testülete – mérlegelve valamennyi körülményt – felszólítja Önt, hogy egyetemünk rektorának 2016. június 22-én kelt, az Ön EHÖK-elnöki és képviselői megbízatását megsemmisítő határozatát elfogadva, fellebbezés helyett távozzon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mozgalmából. Őszintén óhajtjuk, hogy a felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa" – zárják nyílt levelüket a dékánok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó