szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az isztambuli robbantással kezdett Lázár János az 56. Kormányinfón. Jött a megértett, de sajnált Brexit, és nem maradtunk Soros György nélkül ezen a héten sem.

Lázár János a sajtótájékoztató elején kifejezte részvétét a török nép felé a keddi isztambuli robbantások kapcsán, és beszélt arról is, hogy a ferihegyi repülőtér az egyik legbiztonságosabb a világon.

Brexit: a bevándorlás a hibás

Lázár szerint a britek döntését tiszteletben kell tartani, de ettől még lehet kedvezőtlennek tartani. Angliával az együttműködést fenn kell tartani egy hosszú tárgyalásos folyamat részeként, aminek az eredménye a kilépés és egy másik folyamatban az új együttműködés megteremtése. A másik fontos szempont viszont a kinti magyar munkavállalók érdekvédelme, akár a magyar-brit, akár az uniós és brit tárgyalások során.

A V4-es együttműködést erősíteni kell. A V4-gyel közösen képviselik a munkavállalók érdekeit, akik Londonban vagy az Egyesült Királyság más részein dolgoznak. A fideszes politikusok szerint a brit választópolgárok az ellenőrizetlen bevándorlás miatt döntöttek a Brexit mellett. "Nagy-Britannia elvesztette azt a lehetőséget, hogy ellenőrizze, ki élhet a szigeten" - mondta Lázár.

A magyar álláspont szerint ha nem kezeljük a bevándorlás kérdését, az újabb problémákat fog felvetni az unió jövőjével kapcsolatban. A kormány a keddi kormányülésen meghatározza a miniszterek feladatkörét a Brexit következményeivel kapcsolatban, de a gazdasági hatásokat Lázár nem túlozná el.

A miniszter szerint azért kell népszavazást tartani a kvótáról, mert kell a megerősítés a kormánynak. Szerinte éppen ezzel kerülhetők el az olyan szituációk, mint a megszavazott Brexit. Így egy problémáról szavazhatnak, ahelyett, hogy az egész unióval való viszonyról döntenének az emberek.

A Figyelő kérdésére válaszolva a miniszter azt mondta, Magyarországot nem tartják kiemelten kitett országnak a gazdasági elemzők, így kevesebb veszteséget okozhat a Brexit. A fő probléma szerinte nem ez, hanem az, hogy az európai vezetők döntsék el, milyen Európát akarnak. Lázár szerint a bevándorlás a fő téma. "A brit szavazók azt üzenték, ne Brüsszelből mondják meg, ki élhet Londonban" - mondta Lázár János. A kint élő bevándorlók vegzálásáról Lázár azt mondta, az ellentétes az Unió alapgondolatával, a szabad munkaerőáramlással. Szerinte azonban egy átlag brit szavazó nem tett különbséget egy pakisztáni és egy magyar vendégmunkás között, ez az eredménye a brüsszeli politikának. Hamarosan egész Európa intézményrendszere kérdőjelezhető meg, Lázár szerint az EU-t támogató erőknek örülniük kéne a kvóta népszavazásnak, mert az a problémák megoldása.

Lázár János beszámolója szerint Orbán Viktor a kormányülésen azt mondta, hogy David Cameron szerint a bevándorlás miatt győzött a Brexit. Lázár szerint Skócia nem kezdhet különtárgyalásokba, hiába szeretne elszakadni.

Lázár János szerint a magyar kormány úgy véli, olyan súlyú válságban van az Unió, hogy most helytelen lenne az Európai Bizottság elnökének személyét megkérdőjelezni.

Lázár inkább kilépne az Unióból, ha szavazni kéne

A Népszabadság kérdésre Lázár azt mondta, nem tudna jó szívvel az Unióban maradásra szavazni, vagy nem menne el szavazni, vagy a kilépésre szavazna, ha a brithez hasonló népszavazás lenne Magyarországon. Szerinte az átlagemberek nem látják, hogy a bérük emelkedett volna a belépés óta. A mai unió bizonytalanságot, gyengeséget, kiszámíthatatlanságot jelent Lázár szerint.

Heti Soros

Soros György Európa megmentésére jelentkezett be egy programmal, ami iparszerű bevándorlásra tesz javaslatot. Ha Lázár jól érti, akkor a magyaroknak adót kellene fizetniük, amiből bevándorlókat hoznának Magyarországra és az Unióba. "Ki kérte meg arra, hogy megoldja Európa problémáit? Ez egy magyarellenes javaslat" - mondta Lázár János. Szerinte most már mindenki megbizonyosodhatott Soros György szerepéről a bevándorlás ösztönzésében. "Szó sem lehet arról, hogy Soros György parancsát az Európai Unió teljesítse" - válaszolta Lázár újságírói kérdésre.

Liget: téma lezárva

Újabb tiltakozás alakult ki, de a kormány ezt a kérdést lezárta. 2013 óta törvény rendelkezik a megvalósításról. Lázár szerint volt vita és egyeztetés. A Magyar Zene Házának építése a jövő héten elindulhat. A kormány mérlegelte a városvédők, zöldszervezetek, civilek észrevételeit és ezért zajlik a Liget zöldesítése, ami az elmúlt 20 év legfantasztikusabb kertészeti beruházása. Ma a Liget 60 százaléka zöldfelület, 35 százalék betonút. A kormány a meglévő fákat megvédi, a beteg fákat meggyógyítja, és több ezer újat ültet.

A magyar zenét és a képzőművészetet könnyebben megértik a világon, mint a magyar nyelvű kormányinfót - mondta Lázár. Ezért épül a Magyar Zene Háza és egy új színház is. Szerinte érdekes, hogy az Állatkert bővítése miért nem zavar senkit és a Vidámpark leépítése sem. Figyelemfelhívásnak jó a kéménymászás, de már négy éve a Ligettel foglalkoznak, ezért erre felesleges felhívni a figyelmet.

Földárverés

A harmadik kör után lezárulnak a földárverések.

Egészségügy

Kiegészítő béremelés lesz az egészségügyben. A védőnők 30-35 ezer forinttal kapnak többet havonta, az állami ellátásban dolgozó fogorvosok 50 ezer forinttal. A rezidensek 50 ezer forint bruttó béremelést kapnak. Az Emmi 167 milliárd forinttal kap többet az egészségügy működtetésére.

A bicikliutakon hasaltak el majdnem kormánytagok

Rosszul áll a kerékpárút-építés. Lázár János szerint a szabadidő eltöltése miatt is fontos az országon átívelő kerékpárutak építése, de ez rosszul áll, emiatt több kormánytagnak is kapaszkodnia kellett a székébe.

"Ismét megpróbáljuk meghívni Tarlós István főpolgármester urat"

...a kormányülésre. A főváros megkapja azokat a pénzeket, amik megnyitják a magyar iparnak a fővárosi tömegközlekedés kapuit. Nélküle nem döntenek a Déli Pályaudvar sorsáról. "Hiánya átjár, mint huzat a házon" - beszélt Lázár János Tarlós Istvánról.

Személycserék

A műemlékvédelemmel nincs megelégedve a miniszter, ezért "L. Simon László befejezi a tevékenységét". Lázár barátjának tekinti, de a területek nem alakulnak jól, amikkel az államtitkár foglalkozott. Még nem derült ki, hol folytatja.

A takarékszövetkezeti integráció kiállja majd a politikai viharokat. Németh Lászlóné nyugdíjba vonul.Itt is átszervezések lesznek, államtitkári feladatát befejezi, de újabb feladatot kap majd a miniszterelnöktől.

Kvóta-népszavazás

A köztársasági elnök joga eldönteni mikor lesz a népszavazás. Senki nem szólhat bele, nem köteles senkit meghallgatni. Lázár szerint szeptember végén, október elején a legvalószínűbb a népszavazás.

Helikopterbeszerzés

A miniszterelnök arra használja fel a parlamenti szünetet, hogy dolgozzon és konzultál a kormánytagokkal, erről tárgyal most Simicskó Istvánnal és a tartalékos haderőről is.

Spéder-ügy

A postánál három ügyben zajlik nyomozás. A rendőrök által átadott dokumentumokon alapos gyanú fogalmazódott meg. Lázár és Némethné is vállalják ezért a felelősséget. Pintér Sándortól azt kéri, hogy ha akár névtelen feljelentés lenne, akkor mindenképpen rendeljenek el nyomozást.

Szakály-ügy

Lázárnak sok zsidó barátja van, ők is felhívták a Szakály-interjúra a figyelmét. A történész közösség nem ért egyet Szakállyal, a kormánynak viszont nem kell ebben állást foglalnia. Szakály viszont a helyén marad, nem váltják le. A két világháború közti Magyarországnak van felelőssége az 1944 után történtekben, ez Lázár János személyes véleménye. Lázár szerint akit sért a kijelentés, az forduljon bírósághoz, ha tudományosan téved, azt pedig nem a miniszter hatásköre megítélni.

Felszámolják az összes kormányüdülőt

Mert Lázár János szerint nincs rá szükség, hogy a kormánytagok kedvezményesen nyaralhassanak. Ha nem sikerült eladni őket, akkor hátrányos helyzetű gyerekeket, vagy időseket kell bennük üdültetni. Az RTL információi szerint a balatonberényi kormányüdülőre féláron a távozó L. Simon László tette rá a kezét. Lázár szerint tehetséges, aktív ember a távozó államtitkár, de a területen rengeteg a hiányosság. Ettől függetlenül a sikerei miatt támadják L. Simont a miniszter szerint.

Habony és hokedli

Lázár János már egy hokedlin is szédül, ezért nincs szüksége helikopteres sétarepülésre. "Az embernek vannak barátai" - így indokolta, miért kaphatott mégis ajándékba ilyen utazást Habony Árpád a letelepedési kötvényekkel üzletelő egyik offshore cég kínai tulajdonosa. Lázár szerint Habonynak semmiféle befolyása nem lehetett a döntésekre.

Otthonteremtési támogatás

8000 építési engedély van, ez annyi, mint tavaly egész évben. Az építési kedve fokozódik a miniszter szerint. Lázár János szerint ez bíztató és nem lesz változtatás egyelőre a támogatási rendszerben. 6400 csokot utaltak ki, de több mint tízezer még elbírálás alatt áll.

Farkas és az OLAF

Lázár arra kéri Farkas Flóriánt, hogy jelenjen meg az OLAF, az Európai Csalásellenes Hivatal meghallgatásán mint érintett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban