szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azonnal hatállyal leváltották a Sümegi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot irányító cég ügyvezetőjét, és az új vezetőség sikkasztás, illetve csalás gyanúja miatt feljelentést tett – írja az Index. A diplomagyárként emlegetett intézményben szeptemberben indul a képzés, és a lap egyik forrása szerint nem az elbocsátott ügyvezető a valódi bűnös, őt csak megvezették.

Az Index áprilisban írt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma év elején hitelesítette, így ősztől indulhat a tanítás a sümegi John Henry Newman Oktatási Központban, amelynek anyacége már az alakulásakor pénzt nyert el az MNB-alapítványoktól.

A lap szerint az intézmény háttere zavaros, szellemi atyja pedig az a férfi, aki politikusok kamudiploma-botrányairól volt ismert korábban. A magániskolát Sümeg önkormányzata támogatja, pedig előtte már több városból elhajtották a szervezőit.

A Jövőegyetemnek nevezett, de valójában diplomagyárnak tűnő iskolára az MNB-alapítványok botránya miatt irányult ismét figyelem. A John Henry Newman Oktatási Központ Kft. több mint 28 millió forintos támogatást kapott a Pallas Athéné-alapítványoktól különféle projektjeire.

Az intézményt Kertész-Bakos Ferenc, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanára álmodta meg, akinek a neve korábban zavaros oktatási ügyekkel kapcsolatban bukkant fel a médiában. Kiderült korábban például az, hogy a zöldhatóság volt vezetőjének diplomája arról az itthon nem elismert egyetemről származik, amelynek Kertész-Bakos a dékánja.

Kertész-Bakos Ferenc ragaszkodott hozzá, hogy a diplomások valósak, még akkor is, ha a Pro Deo State University papírjait itthon nem ismerik el automatikusan – írta korábban az Index.

Sümegen el sem indult az oktatás, máris baj van

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban azonnali hatállyal leváltotta a tulajdonos az ügyvezetőt, és a könyvvizsgálói jelentés, valamint a jogászi szakvélemény megismerése után rendőrségi feljelentést tett az új vezetőség – közölték. A dokumentumok alapján erős a gyanú, hogy a leváltott ügyvezető, Fülep Dániel tízmilliós nagyságrendű, folytatólagosan elkövetett sikkasztást és csalást követett el.

Valószínűleg nem  a korábban pálos rendi szerzetesnek készülő Fülep Dániel a valódi bűnös. Az Index szerint őt csak megvezethette Kertész-Bakos Ferenc. A lap informátora úgy tudja, miután a kft. számlájához társkártyát és megbízási papírokat kapott Fülep Dánieltől, jelentős összegeket vett le a cég bankszámlájáról, amelyeket a gyanú szerint magáncélra fordított.

A szeptemberben induló sümegi közösségi főiskola közleményében azt írták: az után kezdtek vizsgálódni, hogy több sajtóorgánumban cikkek sorozata jelent meg Kertész-Bakos gyanús ügyeiről.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a rendőrségi vizsgálat nem befolyásolja az intézmény tervezett szeptemberi indulását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét