szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hét elején az osztrák-magyar határ hegyeshalmi szakaszán mindkét oldalon hatalmas, helyenként 30 kilométeres dugó alakult ki a fokozott határellenőrzések miatt. Az osztrák belügyminiszter szerint a magyar hatóságoknak nem volt joguk ellenőrizni a Magyarország felé utazókat, ezért bekérette a bécsi nagykövetet.

"A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést" – mondta a Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt 30 kilométeres kamionsor alakult ki Hegyeshalomnál hétfőn és kedden. A teherautóknak mintegy hat órát kellett várniuk az Ausztriába történő belépésnél, Sopron és Kelénpatak (Klingenbach) között a várakozási idejük egy óra volt. Hasonló volt a helyzet egy nappal korábban is; akkor is kb. 20 kilométeres sor alakult ki az M1-esen.

Az autósok sem jártak jobban. Helyenként a belső sávon is akadozott a forgalom, ezért az Ausztriába tartóknak azt javasolta a rendőrség, hogy válasszanak más útvonalat. És mivel a magyar hatóságok is ellenőrizték a Magyarországra beutazókat, ezért a határátkelők mindkét oldalán hatalmas torlódás alakult ki.

A Kurier című osztrák lap szerdai száma arról számolt be, hogy a Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon – például a B10-es úton – is zsúfolt lett a forgalom.

A burgenlandi rendőrség tájékoztatása szerint a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.

Az újság információi szerint a burgenlandi rendőrség mintegy 160 munkatárssal és a hadsereg segítségével látja el a határ menti szigorított ellenőrzést. A Kurier beszámolója szerint hétfő óta 26 menekültet fogtak el.

A lap arról is írt, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.

Gernot Gasser burgenlandi katonai parancsnok az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy hetente nagyjából 300 menekültet tartóztatnak fel a tartományban, jellemzően Nezsider (Neusiedl am See) járásban. Tájékoztatása szerint számos alkalommal a határon történik a rajtaütés, azonban előfordul, hogy már Ausztria területén kapják el a migránsokat, így nem tudják, mi módon érkeztek az országba.

A dpa német hírügynökség szerda délután az osztrák belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a két ország – mint fogalmazott – enyhíteni igyekszik a kialakult feszültséget. Ezért munkacsoportokat állítanak fel, amelyeknek jövő hétig megoldásokat kell kidolgozniuk a kialakult problémára – idézte a dpa a szóvivőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!