szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húsz éve július második szombatján Baja csak egy dologról szólhat: a halfőzésről, és a köré épülő fesztiválról. Ma este hat órakor háromezer bográcsban kezdtek el főzni, s árasztotta el a várost a füst, és a halászlé illat.

"A kezdet idején tetterős negyvenes voltam, most meg nyugdíjba készülődő népművelő vagyok. A hangulatom ugyanolyan mint volt 1996-ban, de a lendületem kisebb, megfontoltabban készülődők az eseményre. Az emberek lelkesedése nem csökkent, olyan üggyé vált a főzés, ami szinte mindenkit megmozgat. Beszélnek róla, készülődnek és egyre többet áldoznak rá." - idézi a baon.hu Béres Bélát, a József Attila Művelődési Központ korábbi igazgatóját, aki tizenkét alkalommal a Bajai Halfőző Fesztiválról  főszervezője volt.

A város alapítása 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg először a rendezvényt 1996-ban, amely azóta tízezrek kihagyhatatlan programjává vált, s amellett Baja fő attrakciójává is, hiszen a halfőzés köré valódi fesztivál épült.

A rendezvény Baja össznépi ünnepe, ilyenkor a belváros minden minden szabad négyzetméterét bográcsok lepik el. Most is, mind minden évben, este hat órakor egyszerre gyújtották meg a tüzeket a bográcsoik alatt az alkalmi és profi szakácsok, főz és kóstol mindenki.

hvg

Na, és persze koccint és vitatkozik, főleg, ha valaki, azt meri mondani a városban, hogy nem érti, miért kell a halászlébe tészta, és különben is, a szegedi finomabb. A bajai halászlé - a helyiek szerint - az igazi halászlé, és egyben a legfinomabb is, a bajaiak, és a környékbeliek azonban büszkék a családi receptekre is. Mindamellett a könnyű zenei koncertek és művészeti programok fontos részei a fesztiválnak, ahol néha a kevésbé ismert együttesek maguk jelentkeznek, hogy fellépnének, "mert jót tesz a hírüknek a bajai fellépés." - legalábbis, Bócsa Barnabás, a rendezvényt 2008 óta szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója szerint.

Bócsa a baon.hu -nak nyilatkozva azt is elmondta, ezen a hétvégén a közvetlen lebonyolításban, a szervezők közül több mint 100-an vannak készenlétben. A technikai kisegítőkkel, a zárásoknál, tereléseknél, őrzésnél szolgálatban lévőkkel együtt közel 200 fő dolgozik.

Ahogy az a fesztvivál időszakban lenni szokott, ilyenkor az alkoholmérgezéssel ellátottak száma is hirtelen megugrik a város sürgősségi osztályán, ami miatt dr. Fenyő Józsefnek, a kórház sürgősségi osztálya vezetőjének ritkán adódik alkalma a főzésre.

hvg

"Orvosként elég kemény ezt az éjszakát a kórházban tölteni, nekem évek óta ez a foglalatosságom. Emiatt sok főzést ki kellett hagynom, de pár éve egymást követő két-három alkalommal is tudtam főzni. Helyem természetes van, de ismét én leszek a kórházban" - panaszkododtt az orvos a helyi lapnak, aki azért néhány jó tanáccsal is ellátta a Baján fesztiválozókat: "azt tudom javasolni, hogy kánikula esetén sok folyadékot igyanak, ha sokat izzadnak, már a sót is pótolni kell."

Szóval, akik tequilát isznak sóval citrommal, plusszban még némi C-vitaminhoz is juthatnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!