szerző:
MTI / hvg.hu

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport tévesen értelmezi a menekültügyi eljárás szabályait - közölte a Belügyminisztérium (BM), amely szerint Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt és a magyar határon nem zaklatják a menekülteket. Arra reagáltak, hogy a HRW szerdai beszámolójában azt írta, Magyarország határán egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon fordítják vissza a menekülteket Szerbiába.

A BM visszautasítja a Human Rights Watch kutatójának a magyarországi menekültellátásra és határvédelemre vonatkozó állításait - írta közleményében a tárca.

Szerintük Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, és a tárca megdöbbenéssel fogadta, hogy "a Human Rights Watch a magyar Országgyűlésnek az európai normákkal összhangban megalkotott törvényei betartásának figyelmen kívül hagyását várja el a végrehajtó hatalomtól".

Magyarország biztosítja a határátkelőhelyeken, továbbá a kialakított tranzitzónákban a legális belépés és a jogszerű menekültkérelem előterjesztésének lehetőségét. A menekültügyi eljárásra vonatkozó szabályokat a HRW "nyilvánvaló tájékozatlanságból tévesen értelmezi" - írták.

Hozzátették, hogy a menedékkérők ellátásából Magyarország "gazdasági erejét meghaladóan veszi ki részét", miközben az Európai Unió ebben a tekintetben "magára hagyta" egyik tagországát. Azt írták, a menedékkérők ellátására havonta átlagosan 140 ezer forintot költ a magyar állam.

A magyar rendőröknek az államhatár rendjével összefüggő intézkedéseivel szemben idén négy esetben nyolc migráns terjesztett elő rendőri bántalmazásra utaló panaszt, miközben a rendőrség csaknem 18 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedett. Az esetek tisztázása miatt indított parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a panaszok megalapozatlanok; az elfogultság kizárása miatt azokat továbbították az illetékes nyomozó ügyészségekhez - olvasható a tárca közleményében.

Azt is közölték, hogy a határon lefolytatott menekültügyi eljárással kapcsolatos törvény júliusi hatálybalépése után a rendőrség 655 embert tartóztatott fel, majd kísért vissza az ideiglenes biztonsági határzárhoz; ők önként, ellenszegülés nélkül eleget tettek a rendőri felszólításnak. A HRW állításaival szemben a visszakísért illegális határátlépőket a rendőrök magyar területre kísérik vissza - szólt a BM válasza.

A BM szerint Magyarország határán nem zaklatják a migránsokat, a sok, kísérő nélkül érkező gyermek védelmet, egészségügyi ellátást kap, oktatják őket. Magyarország a tényleg rászorulókkal humánusan jár el, a határain és a területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek, ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait - írta a minisztérium.

A HRW szerint azonban durva dolgok történnek a határon. Interjúztak számos menekülttel, akik a tranzitzónában várnak, és olyanokkal is, akik ezen kívül, a senkiföldjén tartózkodnak.

A hatóságok sok ember menedékkérelmét minden érdemi elbírálás nélkül, azonnal elutasítják, majd átküldik őket a szerb területekre. Ez ellentétes az európai előírásokkal, 2015. december 15-én az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, mivel a menekültügyi törvényeink több ponton összeegyeztethetetlenek az EU-s törvénykezéssel.

Az pedig bármilyen emberiességi megfontolással ellentétes, hogy akik illegálisan, szabályt sértve lépnek be az országba – azaz a kerítésen, a zöldhatáron át –, azokat erőszakkal, verések és megaláztatás közepette tolják vissza szerb területekre.

12 illegális határátlépő arról számolt be, hogy a rendőrök kutyákat uszítottak rájuk, megverték őket, gázspray-vel lefújták őket, botokkal ütötték őket, majd műanyag bilincsbe verték őket, és áttuszkolták őket a szögesdrót kerítésen. Volt, aki szerint két órán verte őket 5-6 magyar rendőr. A HRW az egyik áldozaton 16 nappal később is látott ilyen brutális bánásmód után maradt testi nyomot, sérülést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ismét csatatér a párizsi utca

Ismét csatatér a párizsi utca

Száz orosz fejlesztésű repülőgépet rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól

Száz orosz fejlesztésű repülőgépet rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

Olyan funkció jön a Google Térképbe, amire senki nem számított

Olyan funkció jön a Google Térképbe, amire senki nem számított

Zuhanyozóbusszal segítik Hamburgban a hajléktalanokat

Zuhanyozóbusszal segítik Hamburgban a hajléktalanokat

Eljött a paradicsom

Eljött a paradicsom