szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kegyetlen haláluk volt azoknak az állatoknak, amelyek idegméreggel beoltott tojásokat ettek egy városföldi tanyánál Bács-Kiskun megyében. Egy tanyatulajdonos kapta a tojásokat egy hivatásos vadásztól. Vádat emeltek ellenük, mindkettőjük börtönbe kerülhet.

Egy 39 éves városföldi férfi tanyájának környékén elszaporodtak a jószágot tizedelő vadállatok, ezért ismerősétől, az 55 éves városföldi hivatásos vadásztól kért segítséget. Ő tavaly február közepén egy szatyorban olyan tojásokat vitt a tanyára, amelybe előzőleg a tanyatulajdonos tudtával egy karbofurán nevű hatóanyagot fecskendezett. Az idegméreg a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Forgalmazása és felhasználása 2008 óta tilos itthon.

A mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben szórták szét. A tojásokból evett egy róka, az állat sokat szenvedve elpusztult. Teteméből fogyasztott egy másik róka is, amely ugyanígy pusztult el. Ezután két parlagi sas is fogyasztott a megmérgezett rókák teteméből, amitől a fokozottan védett állatnak minősülő sasok is elpusztultak.

Az egyik parlagi sas jeladóval ellátott példány volt, „Remény” volt a neve. Európában a nyilvántartás szerint mindössze 220 pár parlagi sas él, ebből 150 pár Magyarországon. A mérgezésben elpusztult két parlagi sas egy költőpárt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A kihelyezett mérgezett tojások környezetében abban az időben további 8, jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így az állomány fennmaradását veszélyeztették a vádlottak.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás és állatkínzás miatt emelt vádat a két, büntetlen előéletű férfival szemben. A bűnhalmazat miatt 1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik őket. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdai közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!