szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni – mondta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak.

A Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint – közölte Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál szerint. 

Szerinte mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket, de a tiltakozások hatására az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírják.

Azt mondta, ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor azt tudja mondani, hogy "a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták". Emögött szerinte "nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is", de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A műszaki igazgató a zöldfelület és a zöldterület fogalmával kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, a zöldterület telekkönyvi kategória, nagyjából magát a közparkot jelenti. A zöldfelületet ketté kell választani, létezik ugyanis zöldfelület és teljes értékű zöldfelület. Utóbbinál a talaj és a kőzetréteg között nem lehet mesterséges építmény, a sima zöldfelületnél pedig közbeiktattak valamilyen műtárgyat. 

A vita szerinte "parttalan, mert a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget Projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra".

A Városligetben a múlt héten történt eseményekről azt mondta, látja, hogy a Liget projektnek vannak ellenzői, de "mintha nem tudnák pontosan, hogy mi ellen is tiltakoznak". Hozzátette, ez részben az ő hibájuk, mert a tájékozatlanság a tájékoztatás hiányosságaira is visszavezethető.

Sághi Attila beszélt a biztonsági emberek szerepéről is, szerinte "a projekttől idegennek és szükségtelennek" tartják ezt a fokú őrzést, de "a tiltakozás minősége ezt kívánta meg". Elismerte, voltak hibák, de az őrző-védők "alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül". Közölte azt is, hogy a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány