szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akármennyi kullancs is van, egyelőre senki se reménykedjen az irtásban, ennek oka látszólag egyértelmű, jelenleg nincs erre hatásos szer. Marad tehát az egyéni védekezés: kullancsriasztó, hosszú nadrág, sapka, sál, kesztyű.

Az enyhe télnek köszönhetően idén is rekordszámú kullancs tanyázik Magyarország zöld területein. Ráadásul a kullancsok mintegy fele fertőzött , többségük Lyme-kórral. Adott a kérdés hát, hogy miért nem irtják őket.

„Hogyan kívánják megfékezni a túlzott mértékben elszaporodott kullancsokat?” – tette fel a kérdést Rig Lajos, a Jobbik képviselője Balog Zoltán miniszternek.

A válasz szerint – amelyet Balog nevében Rétvéri Bence tolmácsolt –kémiai irtást nagy területen sehol sem végeznek az unióban, ráadásul erre 2010 óta egy uniós rendelet miatt lehetőség sincs. Ennek oka pedig leginkább az, hogy jelenleg nem létezik olyan biocid anyag, amely hatékonysága a kullancsok ellen igazolt lenne.  Mivel a kullancsok egészségügyi kártevők – hiszen betegséget terjesztenek - így a védekezésben csak irtószerek jöhetnek szóba, míg növényvédőszerek nem.

Rétvári válaszában arra is kitér, hogy erdőben, mezőn, nyilvános tereken, ligetekben a kémia irtás nem javasolt, mivel szelektív kullancsirtószer hiányában a kezelés károsíthatja az ökoszisztémát.  Ráadásul figyelembe kell venni a rezisztencia kialakulásának kockázatát. Az sem bíztató, hogy a szabad területeken a kullancsok elleni kémiai gyérítés esetén a környezet- és természetkárosítás sokkal nagyobb.

Az államtitkár szerint a leghatásosabb módszer a kullancsok ellen az egyéni védekezés, amely mindenkinek személyes felelőssége.

Az tény és való, hogy az utóbbi évek enyhe telei miatt, szinte minden esztendőben kullancsinvázióról számolnak be a hozzáértők. A szakemberek szerint az élősködők fele fertőzött vagyis terjeszt valamilyen betegséget, többségük – mintegy 95 százalékuk – Lyme-kórt.  És 2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma, ez 1445 fertőzést jelentett. A jóval ritkább, de nagyon súlyos betegségnek számító kullancs-encephalitis ellen védőoltással lehet védekezni.

A Lyme-kór csak a csípés megelőzésével védhető ki, ez pedig kullancsriasztót és minél nagyobb testfelületet takaró ruházatot jelent. Érdemes azt is tudni, hogy nem csak erdőben, hanem akár a városok zöld területein – parkokban, ligetekben – is élnek kullancsok éppen ezért a rendszeres átvizsgálás is nagyon fontos.

Ha valaki kullancsot talál magán, tilos kitépnie, olajos vattával megfullasztania vagy agyonnyomnia, mert mindez növeli a fertőzésveszélyt.

 

Pici, csúnya és nem mindig ártalmatlan - Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?

A kullancsokkal kapcsolatos egyik legelterjedtebb tévhit, hogy csak a hegyekben vagy a sűrű erdőben csíphetik meg az embert. Nem kell vidékre mennünk, a városokban is esély van arra, hogy kullancs fúródik a bőrünkbe. Az sem túl közismert tény, hogy nincs védőoltás a kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen, amit nem szabad elbagatellizálni, mert a betegség súlyos tünetek együttesét okozhatja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben