szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn a bíróság megkapta a 250 millió forintos óvadékot, így Vizoviczki László házi őrizetbe került.

Hétfőn megszűnt a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László előzetes letartóztatása, miután beérkezett a házi őrizet feltételéül kért 250 millió forintos óvadék.

A Fővárosi Ítélőtábla július 22-én jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék óvadék megállapításáról szóló döntését, és azt, hogy a vádlott nyomkövető eszközzel házi őrizetbe kerülhet. Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Ítélőtábla héftőn azt közölte, hogy ha az óvadék egy összegben, maradéktalanul bírósági letétbe kerül, az előzetes letartóztatást meg kell szüntetni, és ez a feltétel augusztus 1-jén teljesült, ezért a Fővárosi Ítélőtábla a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetése és nyomon követő eszközzel is ellenőrzött házi őrizete iránt intézkedett.

A Fővárosi Törvényszék, amely az elsőfokú döntést hozta a házi őrizetbe helyezésről, korábban azt közölte, hogy az óvadék megállapítását a bíróság a bűncselekmény jellegére, valamint a vádlott személyi és családi körülményeire alapozva határozta meg. Eszerint a vádlott büntetlen előéletű, rendezett a családi háttere és összességében már három éve van előzetes letartóztatásban, emellett az is emellett szólt, hogy a bizonyítási eljárás is már jelentősen előrehaladt.

A törvényszék szóvivője azt is elmondta korábban, hogy a vádlott a tőle lefoglalt összegből nem fogja tudni állni az óvadék kifizetését, mivel az a pénz nincs nála, és azt, hogy miből fizeti az óvadékot, nem vizsgálják.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 augusztusában jelentette be, hogy vádat emeltek a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben, köztük a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 22 vádlott ellen. Vizoviczki László ellen költségvetési csalás miatt is vádat emeltek - 33 társával együtt -, és ebben az ügyben 2014 novemberében kezdődött meg a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. 

A Fővárosi Törvényszéken zajló, egymilliárd forint értékben elkövetett költségvetési csalás ügyében Vizoviczki László esetében tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék már döntött a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetéséről és házi őrizetbe helyezéséről, ám a Fővárosi Ítélőtábla ügyészi fellebbezés alapján úgy ítélte meg, hogy továbbra is a legszigorúbb kényszerintézkedés indokolt vele szemben.

A Fővárosi Törvényszéken tavaly hét esetben alkalmaztak óvadékot, ezek jellemzően embercsempészet, szexuális erőszak és kábítószer-kereskedelem miatt indult eljárások voltak - mondta el korábban a szóvivő. A kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárásokban az eljárás alá vontak 10-20-30 millió forintos óvadékkal kerülhettek ki az előzetes letartóztatásból, de volt olyan eset is, amikor az érintett vagyoni helyzetével arányosan mindössze félmillió forintot állapítottak meg óvadékként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Az iskolanyitás körüli kavarás is bizonyítja, milyen szabadon értelmezi a kormány a nemzeti konzultációt

Az iskolanyitás körüli kavarás is bizonyítja, milyen szabadon értelmezi a kormány a nemzeti konzultációt