szerző:
Szent-Iványi István
Tetszett a cikk?

A DK vezetői nem hisznek abban, amit képviselnek. Vélemény.

Gyurcsány Ferenc egy Facebook-bejegyzésben a bolond magyar világgal magyarázta sokak felhördülését azon, hogy Eörsi Mátyás kormányzati támogatást kért és kapott a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkári posztjára történő jelölésére. Ebben könnyen lehet, hogy igaza van.

Civilizált országokban és fejlett demokráciákban teljes mértékben bevett gyakorlat, hogy egy-egy fontos nemzetközi posztra az ellenzék egyik személyiségét jelölik, ha úgy látják, hogy annak komoly esélye van a poszt elnyerésére. Ilyenkor a pártszimpátiát felül írja az országnak az az érdeke, hogy erős nemzetközi jelenléttel és befolyással rendelkezzék.

Magyarországon ez persze eddig nem volt szokásban, hazánkat nem is neveznénk feltétlenül fejlett demokráciának, de ha ez a politikai kultúra akár csak nyomaiban is megjelenik, nálunk azt inkább ünnepelnünk kellene, mintsem fanyalogni. Én kifejezetten örülök annak, hogy ez igy történt és sok sikert kívánok Eörsi Mátyásnak  a jelöléshez.

Tehát nem értek egyet a felhördülőkkel, de megértőbb vagyok velük szemben, mint Gyurcsány Ferenc. Nem bolondok ők, csak megbolondították őket és ebben mintha Gyurcsány Ferencnek is lett volna némi szerepe. Sokszor hallották azt, hogy a Demokratikus Koalíció a kormány engesztelhetetlen és kérlelehetetlen ellenfele. Azt is gyakran mondták nekik, hogy ez a kormány illegitim, amivel nemhogy együttműködni, de még szóba állni sem szabad. Van, aki szerint még  vitatkozni a kormány képviselőivel is egy  árulással ér fel. Rendre meggyanúsították  és megvádolták a többi ellenzéki párt vezetőit, hogy kollaborálnak, egyezkednek vagy éppen paktumot kötnak a kormánnyal, esetleg a kormány fizeti őket (a kormány itt természetesen tetszőlegesen felcserélhető Orbán Viktorral, vagy a FIDESZ-szel). Nem nagyon van olyan MSZP, Együtt, LMP vagy liberális vezető, akit ne ért volna hasonló vád a DK politikusai vagy holdudvarába tartozó reprezentánsai részéről. Pedig tudomásom szerint még egyiküket sem jelölte a magyar kormány egy nemzetközi szervezet vezető posztjára. Ezeket a hazugságokat a most háborgók annyit hallották már, hogy végül elhitték és kezdték komolyan venni. A bűnük annyi csupán, hogy most ezt szeretnék számonkérni saját politikai közösségükön

Most derült ki számukra, hogy ezeket az ostobaságokat – az ország józan többségéhez hasonlóan -  sem Eörsi Mátyás, sem Gyurcsány Ferenc nem veszi komolyan. Ez alapvetően jó hír!  Lehet, hogy vannak, akiket megbolondítottak, de ők maguk cseppet sem bolondok. Nem tekintk illegitimek a kormányt, különben nem kérték volna a támogatását, nem tekintik önmagában problémának, ha valaki tárgyal vagy egyezkedik a kormánnyal és általában a politikai realizmus talaján  állnak. Azt teszik, amivel eddig – gyakran alaptalanul – vetélytársaikat vádolták, amit eddig folyamatosan gyaláztak és   elvtelen opportunizmusként pocskondiáztak. Ezek után egy csendes bocsánatkérés kijárna az alaptalanul megvádoltaknak, de erre alghanem hiába várunk.

Még inkább megérdemelnének egy bocsánatkérést a felhördülők: nem Eörsi Mátyás kormányzati jelölése miatt, mert az rendben van, hanem azért a tömény manipulációért, ami miatt most már tényleg úgy viselkednek, mintha bolondok lennének.

Ennek az ügynek máris van egy igazi nyeresége: feketén-fehéren kiderült, hogy a DK vezetői nem hisznek abban, amit képviselnek . Ha eljutunk odáig, hogy végre azt képviselik, amiben tényleg hisznek, akkor máris kevésbé lesz bolond a magyar világ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok