szerző:
hvg.hu

A Greenpeace és helyi természetvédők szerint ez a veszélyes anyagokkal teli telep az Illatos úti méregraktárnál is durvább hely lehet.

Kiskunhalas határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot - figyelmeztet közleményében a Greenpeace, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a Csemete Egyesület. 

Mint írják, Kiskunhalason a Bács-Reál Kft. évekkel ezelőtt telephelynek bérelt ki egy városszéli területet, majd 2010-ben engedélyt kért veszélyes hulladékok begyűjtésére, szállítására is, és bár a helyi civilek tiltakoztak, az illetékes Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megadta az engedélyt. A határozat több mint 400-féle veszélyes hulladék begyűjtésére és szállítására vonatkozott, több tízezer tonna mennyiségben.

Az engedély ellenére egy évvel később már több mint 85 millió forintos bírságot állapított meg a hatóság, de nem szabták ki, csak figyelmeztetést küldtek a cégnek. Mivel a helyzet nem javult, 2011 végén a környezetvédelmi hatóság végül betiltotta a cég további tevékenységét illegális hulladéktárolás miatt. A céget más nevére íratták, de a veszélyes hulladék ottmaradt a telephelyen, és már ötödik éve áll elhagyottan a telepen. Bár a helyi környezetvédelmi hatóság többször is kötelezte a céget a veszélyes hulladék elszállítására, ez nem történt meg. Mivel pedig a tulajdonos nem tudott felelni vagyonával az általa okozott károkért, ezért nem tudták érvényesíteni „a szennyező fizet”-elvet. 

A közlemény szerint savak, festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékai vannak teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földre lerakva, hordókban és műanyag tárolókban, a telep félig nyitott épületében a hordótornyok egy része pedig össze is dőlt, a vegyi anyagok sok helyen kijutottak, kiömlöttek a tárolóedényekből.  

Bár a Kormányhivatal a Greenpeace érdeklődésére azt közölte, hogy egyelőre a méréseik nem mutatnak határérték-túllépést, a szervezet a kerítésen benyúlva talajmintát vett a területről, ebben a felszíni talajmintában pedig lényegesen magasabb fém- és ásványolaj-tartalmat találtak, mint amennyi a talajra vonatkozó hatályos határérték: a vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a földtani közegre megadott határértéknek akár 11-szeresét mérték, a teljes ásványolaj-tartalom pedig a határérték 143-szorosa volt.

Időközben a civil szervezetek hasonló jellegű veszélyes anyagokat találtak lerakva egy közeli erdőszélen is: vegyszerek, festékek, oldószermaradványok mellett itt nagy zsákokban elhelyezett kórházi hulladék is megtalálható. A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Elképzelhető, hogy a két eset összefüggésben van. 

A civilek azt várják a hatóságoktól, hogy mihamarabb, akár állami beavatkozással is, de tisztítsák meg a szennyezett területeket, és szállítsák biztonságos tárolóba a hulladékot. 
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

2012-ben ellopott Picassót találhattak elásva Romániában

2012-ben ellopott Picassót találhattak elásva Romániában

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi