szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A házelnöknek nem tetszik, hogy a kormány a volt SZDSZ-es Eörsi Mátyást jelöli a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkárának. A DK-s politikus jelenleg a szervezet főtitkárhelyettese.

„Ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az »eszdéeszizmus« él és virul, hanem legfőképpen az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek. Ennek okán, ezúton szeretném bejelenteni ezzel kapcsolatos egyet nem értésemet, sőt tiltakozásomat” – mondta a házelnök a Heti Válasznak adott interjúban, amelyből még csak ezt a rövid részletet hozták nyilvánosságra.

Szijjártó Péter külügyminiszter az Indexnek adott interjúban jelentette be augusztus elején, hogy a kormány támogatja, hogy a Demokráciák Közössége főtitkárhelyetteseként dolgozó Eörsi Mátyás induljon a szervezet főtitkári posztjáért. Azt mondta, "itt járt nálam Eörsi Mátyás, aki Varsóban él, a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetnél dolgozik mint főtitkárhelyettes. Ennek a szervezetnek 18 tagja van, köztük Magyarország, és ő szeretne főtitkárnak indulni, amire viszont csak kormányok jelölhetnek. Kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak, aki DK-tag, mint számomra kiderült."

Eörsi ezután kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint diplomáciai állományból származik a jelölés ötlete, végül a külügyminiszter hívta őt a találkozóra, ahol tisztázta, hogy a kormányról alkotott véleménye nem változott.

Némileg azért meglepetést keltett a hír, hogy a kormányt élesen bíráló párt tagját a kormány jelöli bármire, illetve hogy egy ilyen párt tagja a kormány támogatását kéri, de Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint ezzel az egésszel nincs semmi baj.

Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke szerint viszont igenis van baj vele. A pártok közül csak a Jobbik fejtette ki lesújtó véleményét, Eörsit szélsőliberálisnak nevezik, és azt sugallják, hogy az ilyen döntések miatt nem halad a kormány az elszámoltatással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát