szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bedobott mentőgyűrűbe kapaszkodott, de amint a hajó közelített hozzá, kiabálni kezdett, hogy fél, elengedte a mentőövet és tovább úszott befelé. Ezután a rendőrök kötéllel próbálták a partra vontatni, de azt is folyton elengedte. Részeg volt, az az igazság.

Nem akart élni a rendőrök segítségével egy, a Balatonban úszó férfi, de a siófoki rendőrök azért kedd reggel negyed 9 körül kimentették az illetőt a Stefánia kikötő környékéről.

Arról kaptak bejelentést, hogy valaki részegen úszik befelé a Balatonba, és lehet, hogy önveszélyes. 600 méterre a parttól meg is találták a férfit, aki nem árulta el a nevét, összefüggéstelenül beszélt, és nem akart beszállni a rendőrhajóba.

©

A bedobott mentőgyűrűbe kapaszkodott, de amint a hajó közelített hozzá, kiabálni kezdett, hogy fél, elengedte a mentőövet és tovább úszott befelé. Ez után a rendőrök kötéllel próbálták a partra vontatni, de azt is folyton elengedte.

Rövid időn belül a helyszínre érkezett még egy szolgálati kishajó, rajta az úszó férfi egyik családtagjával, akinek hosszas rábeszélés után sikerült meggyőznie, hogy másszon ki a hajóra.
A 30 éves fiatalembert a vízi rendőrök partra szállították, ahol átadták a mentőknek.
 
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a fenti történethez a következő jótanácsokat mellékelte a fürdőzőknek:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!
  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, és a hideg víz is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszástudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben és csúcsidőben (11 és 16 óra között) a nyílt vízen való tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól kerüljék az egyedül úszást, gumimatracozást!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!