szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trenddé vált az NGM által felügyelt szakiskolákban, hogy nem neveznek ki olyan intézményvezetőket, akik tökéletes pályázatot adnak be, és az érintettek többségének támogatását is élvezik. Volt, hogy indoklás nélkül új pályázatot írtak ki, hiába érkezett egy minden feltételnek megfelelő mű. A Népszabadság a jelenség okait keresi, a minisztérium szerint nem kötelesek magyarázkodni.

Egyedül pályázott egy szakember a szekszárdi szakképzési tagintézmény igazgatói posztjára, más, a feltételeknek teljesen megfelelő pályázó nem volt. A jelentkezőt a tantestület és a többi alkalmazott is egyöntetűen támogatta, az intézmény főigazgatója is támogató véleménnyel küldte tovább a jelentkezését a minisztériumnak. Így sem kaphatott kinevezést: a tárca indoklás nélkül úgy rendelkezett, hogy új pályázatot kell kiírni. A tagintézménynek július 1-je óta nincs vezetője, mindegyiküknek lejárt a megbízatása, az igazgató és a helyettesek nem vállalták a további vezetői munkát – adta hírül a csütörtöki Népszabadság, amely szerint ez nem egyedi eset.

Balatonfűzfőn sem fogadták el egy sikeres igazgató pályázatát, egy dabasi és két győri szakközépiskola vezetőjét is csak egy-egy évre nevezték ki, bár pályázatuk kiválóan megfelelt a feltételeknek. Hatvanban is egy érvényes pályázó volt, ő ugyanígy járt. A szakiskolákat fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium Tiszavasváriban sem azt a jelöltet nevezte ki, akit a szülői szervezet, a diákönkormányzat, a nevelőtesület és az alkalmazottak többsége, sőt az önkormányzat is támogatott, hanem egy másik, az érintettek körében kevésbé népszerű jelentkezőt.

Aztán ott van Eger, ahol Hadházi Róbertné egyedüliként adott le érvényes pályázatot az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola vezetői posztjára, a tantestület nagy részének támogatását is bírta, mégis elmeszelték, méghozzá szakmai érvek nélkül. A lap szerint a pályázatelbírálók kezébe került egy fénykép, amely a kockás inges tiltakozáson részt vevő Hadházi Róbertnét ábrázolta, s így dőlt el a pályázat sorsa. A jelentkező maga azt mondta, szoros összefüggést lát pályázati sikertelensége és a kockás inges tiltakozásban vállalt szerepe között. Ebben az ügyben a Tantanék Mozgalom tüntetést is szervezett az egri Dobó térre, levelet is írtak az NGM-nek, amely a héten tömören csak úgy reagált: minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform ügyvivőinek egyike szerint a fent részletezett jelenségnek két oka lehet: vagy olyanoknak tartják fent a helyet, akik még nem felelnek meg a pályázati felfételeknek, például nincs elég vezetői gyakorlatuk, vagy azokat vadásszák le, akik korábban hangjukat hallatták a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozásokon.

Az NGM nem kommentálta a Népszabadság állításait, de korábban azt közölték a témában, hogy a törvény szerint nem tartoznak magyarázattal, ha érvénytelenítenek egy pályázatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!