szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétezernél is több menekültet akartak hozzánk visszatoloncolni az idén Ausztriából, ám mindössze négy esetben történt meg az átvétel – tudta meg a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól.

Orbán Viktor néhány hete az osztrák kancellár mellett állva jelentette be, hogy visszavesszük szomszédainktól azokat a bevándorlókat, akik nálunk léptek be az unióba – idézte fel a Magyar Nemzet.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, hogy Ausztriából idén 7200 megkeresés érkezett migránsok visszatoloncolásáról, de ebből ténylegesen csak négy személyt adtak át hazánknak.

Magyarország ilyen esetekben az érintetteket azonnal tovább is szállítja oda, ahonnan jöttek, mert szerződésünk van a nyugat-balkáni országokkal. Azt viszont már a tárca nem közölte, mely államokkal működtünk együtt így.

A kormány határozott álláspontja szerint általában a menekültek nem Magyarországnál, hanem Görögországnál léptek be az Európai Unióba, így a szabályok szerint oda kell visszaküldeni őket.

A Belügyminisztérium adataiból az is kiderül, hogy idén augusztus 15-éig összesen 19 542 esetben kérték a különféle uniós tagállamok, hogy vegyük vissza a korábban nálunk regisztrált migránsokat. Legnagyobb arányban Németország, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság akart élni a dublini rendeletben lévő visszaküldési lehetőséggel.

A visszatoloncolások azonban többnyire nem valósulnak meg, egyrészt azért, mert Magyarország minden partnerének jelzi, hogy ezek a bevándorlók Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket.

Másrészt pedig a migránsok is gyakran eltűnnek a külföldi hatóságok látóköréből – tette hozzá a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk