szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap este hétig szavazhatnak a gyömrőiek az időközi polgármester-választáson, amit azért írtak ki, mert Gyenes Levente korábbi polgármestert a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

A Budapest közeli kisvárost 2002-től vezető politikus az ítélettől függetlenül indulhat és indul is a mostani időközi választáson, mert a bíróság ugyan elítélte, de a közügyektől nem tiltotta el – írja az Index.

Ugyanakkor ha Gyenest meg is választják, egyből megfoszthatják tisztségétől, mert a törvény szerint ugyanis méltatlanná válik a posztra az a polgármester, akit "szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek".

Gyenes azzal védekezett, hogy méltatlansága a posztra megszűnt azzal, hogy lemondott: „a törvényhozó jogértelmezése alapján a tisztség betöltése alatt hozott jogerős elmarasztaló ítélet után válik valaki méltatlanná” – mondta az Indexnek.

A gyömrői ügyben illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban ennek ellenkezőjét gondolja, ahogy írta az Indexnek: "a méltatlanság, mint a polgármester magatartásához kötődő jogintézmény mindaddig fennáll, amíg az érintett az alapul szolgáló büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli." Lázár János é a Belügyminisztérium is azon a véleményen van, hogy Gyenes újraválasztása után továbbra is méltatlan a polgármesteri posztra.

Lemondott posztjáról a számlagyáras perben elítélt gyömrői polgármester

Június elsejei hatállyal lemondott posztjáról a Pest megyei Gyömrő polgármestere. Döntéséről kedden adott tájékoztatást az MTI-nek, de a képviselő-testületnek már a hétfői ülésen. Ugyanott közölte, hogy indulni akar az időközi polgármester-választáson. Gyenes Levente 2002 óta Gyömrő polgármestere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát