szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már nyomtatják az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában. Szerdán a kőbányai nyomda géptermeiben és csomagolócsarnokaiban sajtóbejárást tartottak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a bejárás előtti sajtótájékoztatón azt mondta: jelen pillanatban 8 272 589 választópolgár jogosult szavazni október 2-án.

Az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben nyomtatják a kétféle, vagyis a magyarországi és a levélben szavazáshoz szükséges szavazólapokat: előbbiből 7,905 milliót, a határon túli választópolgárok levélben szavazásához pedig további 265 ezer darabot.

Jönnek a műanyag urnák

Az A5-ös méretű szavazólapokat többféle biztonsági jellel védik. Szabad szemmel látható biztonsági elem az alnyomatos papír, ami a fény felé fordítva a szőnyegszerűen elhelyezett Magyarország-címert mutatja, valamint a Magyarország körvonalát és benne a 2016-os számot mutató mutató perforálás. A szavazatok elhelyezésére szolgáló körök zöldek.

A belföldi szavazólapok nyomtatásának nettó összköltsége 119 365 500 forint, vagyis egy szavazólap előállításának költsége 15,1 forint. A 2014-es önkormányzati választáson 17 forint volt egy szavazólap költsége, az országgyűlési választásnál pedig 23 forint – jegyezte meg Pálffy Ilona.

A népszavazásnál elkezdik lecserélni a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak. Októberben minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna.

Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42x42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni. Az urnák színe azért szürke és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó, mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni.

Pálffy Ilona hangsúlyozta: a műanyag urnák előnye, hogy strapabíróak, használatukkal kevesebb papírt használnak el a szavazáshoz, és számítások szerint két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe.

Az NVI elnöke elmondta még: a határon túliak szavazására szolgáló szavazólapokat már kinyomtatta a nyomda, jelenleg a magyarországi szavazás szavazólapjait készítik. A magyarországi szavazólapok kiszállítása szeptember 20-a után kezdődik, de ezt megelőzi a papír- és műanyag urnák kiszállítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA