szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valójában nem is akar győzni a DK 2018-ban?

Kétmondatos közleményben tudatta a DK szóvivője, Gréczy Zsolt az MTI-vel egyik vezető politikusuk távozását: "A Demokratikus Koalíció mai elnökségi ülésén Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból. A DK megköszöni Kerék-Bárczy Szabolcs eddigi munkáját."

A lépés összefügg a 168 óra című hetilap mai számában megjelent kemény hangvételű publicisztikával, amelyben Kerék-Bárczy saját pártját és az MSZP-DK viszony jelenlegi helyzetét is ostorozza. A "Paradigmaváltást!" c. írás szerint jelenlegi formájában a demokratikus ellenzék alkalmatlan az Orbán-rendszer leváltására, egyetlen politikusa sincs, aki reálisnak tartaná a 2018-as választási győzelmet.

Az írás szerint a bizalmi és hitelességi válsággal küzdő baloldal mai támogatottsága nem növelhető a jelenlegi körülmények között. Abszurdnak tartja, hogy a DK elnöksége úgy gondolja a Fideszt legyőzhetőnek, hogy közben tudja: 15-20 képviselőnél nem fog tudni több képviselőt a parlamentbe küldeni. Gyökeres stratégiai fordulat kell, a választásokat csak középről lehet megnyerni - állítja.

A szerző bírálja a DK-t, amiért jelenleg is érvényes stratégiája az, hogy előbb a baloldalon kell átvennie az elsőséget, majd utána középre kell nyitni a győzelem reményében. Ez nem sikerült, nem csökkent a távolság a pártok között,a csaták csak viszolygást keltenek a mérsékelt középen - írja Kerék-Bárczy, majd közli:

Már egyre több tagunkban merül föl, hogy egy sor kérdés, amellyel stratégiai és szervezeti szinten foglalkozunk, korántsem a 2018-as győzelmet szolgálja, hanem azt, hogy egy-két tucatnyi vezetőnk képviselői helyhez jusson.

A hvg.hu kérdésére Kerék-Bárczy Szabolcs nem akarta kommentálni a történteket, csak annyit mondott: a döntés "nem független a 168 órában megjelent írástól és nem független a demokraták jövőbeni stratégiájáról szóló véleménykülönbségtől. Hálás vagyok, hogy ebben a kiváló hazafiakból és demokratákból állló közösségben küzdhettünk az Orbán-kormány leváltásáért."

A DK-ból származó információink szerint ugyanakkor az elnökség tagjai kérték fel Kerék-Bárczyt távozásra, miután az utóbbi időben "emberi és nézetkülönbségek is kialakultak" a politikus és a párt között. Zokon vették például, hogy Kerék-Bárczy megélhetési politikusoknak nevezte őket, és hogy a megjelenés előtt két nappal küldte el nekik írását, állítólag nem említve, hogy azt a hetilap közölni fogja.

Az önmagát konzervatívként meghatározó, 45 éves Kerék-Bárczy Szabolcs 2013-ban lépett be a DK-ba, annak XII. kerületi önkormányzati képviselője. Előtte 2007 és 2010 között a Dávid Ibolya vezette MDF szóvivője, majd Bokros Lajos EP-képviselő tanácsadója volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét