szerző:
MTI

Európai-orosz-amerikai összefogást is sürgetett a magyar külügyminiszter.

Nagyon komoly támadás zajlik a keresztény európai civilizáció ellen, megállításához európai-orosz-amerikai összefogásra van szükség, ennek az összefogásnak pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a legfontosabb fóruma - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben csütörtökön, az EBESZ-tagállamok informális külügyminiszteri tanácskozása előtt.

A miniszter a magyar közmédiának adott nyilatkozatában a Berlin melletti Potsdamban rendezett tanácskozáson képviselendő magyar álláspontról szólva hangsúlyozta, hogy Európában "biztonsági válság" alakult, mert a keleti szomszédságban háború dúl, délről "minden idők legsúlyosabb bevándorlási nyomása" nehezedik a határokra, nyugaton pedig "az egyik legfontosabb szövetségesünk" úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból.

A terrorista merényletek, a franciaországi Rouenben egy katolikus templomban mise közben végrehajtott támadás és a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények is azt mutatják, hogy támadás kezdődött a keresztény európai civilizáció ellen - húzta alá Szijjártó Péter.

"A 24. órában vagyunk", most minden európai politikának azt kell céloznia, hogy helyreálljon az európai emberek biztonsága - mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy összehangolt, összefogott európai biztonságpolitikára van szükség, amelynek nagyon fontos eleme egy közös hadsereg felállítása, és meg kell védeni Európa határait, amihez elengedhetetlen, hogy az európai intézmények felhagyjanak "képmutató politikájukkal, amellyel emberek százezreit inspirálják arra, hogy jöjjenek Európába".

Mint mondta, az európai intézményeknek "a bevándorlók inspirálása helyett a bevándorlási nyomás megszüntetésére" kellene összpontosítaniuk, ahogyan Magyarország teszi másfél éve.

A közös hadsereg felállítása és a határok védelme mellett arra is szükség van - fűzte hozzá -, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet "végleg le tudjuk győzni", és Európa hozzájáruljon ahhoz, hogy a megoldás irányába mozduljanak el a délkeleti szomszédságában zajló konfliktusok.

Ehhez "nem elég Európa", a biztonság helyreállításához európai-orosz-amerikai összefogásra van szükség, ezért fontos, hogy Frank-Walter Steinmeier, az EBESZ soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere összehívta a tagállami külügyminisztereket, hiszen az EBESZ az európai-orosz-amerikai összefogás legfontosabb fóruma - mondta Szijjártó Péter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk