szerző:
Tetszett a cikk?

Új polgári eljárási kódex készült, Trócsányi László javaslata alapján nem lesz mód utólag igazságügyi szakértőt vadászni, és a bíróság akár titokban készült felvételeket is elfogadhat bizonyítékként.

A polgári perek egyszerűsítése és gyorsítása, a szándékos időhúzás kiküszöbölése az egyik fő célja az új polgári perrendtartási javaslatnak, amelyet pénteken nyújtott be az országgyűlésnek Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A kulcsmondat így hangzik: „A bíróságnak és a feleknek törekedniük kell arra, hogy az ítélet meghozatalához szükséges valamennyi tény és bizonyíték olyan időpontban álljon rendelkezésre, hogy a jogvita lehetőleg egy tárgyaláson elbírálható legyen.” Ezt szolgálja például, hogy a peres felek a bíróság által kirendelt szakértő véleményével nem állíthatják szembe utólag a saját szakértőjükét, mert előre el kell dönteniük, hogy saját szakértőt akarnak-e felkérni.

A javaslat arról is szól, hogy a bíróság kivételesen elfogadhatja a törvénytelen úton szerzett bizonyítékokat – például a titokban készült hang- és képfelvételeket –, ha azokat nem az érintettek életét veszélyeztetve vagy fenyegetéssel szerezték. A tervezet kiterjeszti az elektronikus eszközök használatát, de lehetővé teszi, hogy valamelyik fél ragaszkodjék a papíralapú ügyintézéshez.

A 633 paragrafusból álló törvény a javaslat szerint 2018. január 1-én lépne hatályba, egyúttal eltűnne a jogrendszerből az egyik legrégebbi érvényes törvény, a még a Rákosi-korszakban, 1952-ben született – bár persze az elmúlt évtizedekben több tucatszor módosított – jelenlegi polgári perrendtartás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából