szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani börtönt kapott az a 42 éves libanoni férfi, aki 20 évvel ezelőtt Újpesten brutálisan meggyilkolt egy hétéves kisfiút és az édesanyját. Egy korábbi tárgyaláson a meggyilkoltak hozzátartozó többször rátámadta a férfira. Most is csak két maszkos őr állt a tárgyalóteremben, és többször volt bekiabálás. A gyilkos leghamarabb 23 év múlva szabadulhat.

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott Matar Boulos Aziz, az a libanoni férfi, aki a vád szerint 1996-ban brutálisan meggyilkolt egy hétéves kisfiút és az édesanyját Újpesten. A gyilkosság előtt a család, a szír apuka és a magyar édesanya befogadták a férfit, de később elküldték. Az ügyész arról is beszélt, hogy a migránsoknak 20 évvel ezelőtt még nem volt olyan könnyű bejutni Magyarországra  – bár a vádiratban a Matar a férfi turistaként szerepel, azt viszont elismeri, hogy embercsempészek segítségével jutott be Magyarországra, akik viszont a határ másik oldalára érve minden pénzét elvették. A vádlott utolsó szó jogán egy zavart beszédbe kezdett arról, hogy a zárkában megjelent neki Jézus Krisztus, aki azt mondta, 2018-ban szabadulni fog. Később már arról beszélt, hogy abban az évben minden magyar rab kiszabadul, a bírók pedig megkapják méltó büntetésüket.

Egyedül a hvg.hu stábja volt bent azon a májusi tárgyaláson, ahová a meggyilkoltak családját is beidézték tanúként. Akkor forrtak az indulatok, több családtag is kiabálva szidalmazta a vádlottat, egyikük rá is támadt és megütötte a tárgyalóteremben, majd az ajtó üvegablakait is szilánkokra törte. Pedig a bíró előre szólt, hogy nagyobb biztonsági előkészületekre lenne szükség. Arról, hogy mit reagált erre a BV és a törvényszék, itt olvashat.

Verekedés a tárgyalóteremben: a bíró előre szólt

A bíró hiába kért megerősített kíséretet annak a gyilkossággal vádolt szír gyanúsítottnak a meghallgatásához, akit hétfőn minden különösebb erőfeszítés nélkül támadott meg a meggyilkolt kisfiú és nő családja a tárgyalóteremben.

Most is csak két maszkos BV-s állt a tárgyalóteremben és a családtagok most is többször bekiabáltak, volt, hogy a védőügyvédet vádolták hazugsággal. A vádlott szerint múltkor azzal fenyegették, hogy kiirtják a családját.

1996 februárjában fogadta be az Újpesten élő család az akkor 22 éves Matar Boulos Azizt, aki Libanonból menekült Magyarországra. A szír családfő és magyar felesége szállást és munkát adott a fiatal férfinak. A férfi a pincében lakott, innen járt dolgozni és itt aludt. Egy hét után viszont valamiért elküldte, valószínűleg összevesztek. A férfi el akarta hagyni az országot, és ehhez pénzre volt szüksége, ezért a vád szerint elhatározta, hogy a neki korábban szállást adó családtól akár erőszak útján is pénzt szerez.

©

A vád szerint Matar – aki nevét és arcát is vállalja a média előtt – 1996. április 15-én késő este a család újpesti házához ment és a több szintes családi ház egyik ablakát befeszítette ezen keresztül jutott be a házba, mint kiderült, nem észrevétlenül. A konyhából egy kést szerzett, amellyel a nappaliban lévő anyára és hétéves kisfiára támadt. Az orvosszakértői vélemények szerint mindkettőjük halálát késszúrások okozták, de mindkettőjüket brutális ütlegelték is valamilyen tompa tárggyal, feltehetőleg egy sodrófával.

A férfi ezután kifosztotta a lakást, és elmenekült. Másnap mindent eladott, amit a házból ellopott. A pénzből pedig még aznap elhagyta az országot. A magyar hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene. 18 évig nem tudtak róla semmit, ezalatt úgy tudjuk Libanonban és Svájcban élt. A svájci hatóságok 2014 októberében fogták el, 2015 februárjában pedig kiadták a magyar hatóságoknak, azóta előzetes letartóztatásban volt. A férfi 23 év múlva kerülhet leghamarabb feltételesen szabadlábra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét ember ellen emeltek vádat a lefejezett tanár ügyében

Hét ember ellen emeltek vádat a lefejezett tanár ügyében

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora