szerző:
hvg.hu

Miután az ejtőernyősöket szállító Cessna pilótája bejelentkezett az irányított légtérbe, jelezték neki, hogy alatta, 1800 lábon van egy másik gép. A gödöllői repülőütközésben négy ember halt meg, köztük egy anya és gyermeke.

Ereszkedés közben ütközött össze vasárnap Gödöllő fölött egy Cessna 182-es gép azzal a Piper 28-as kisrepülővel, amelyben egy anya sétarepülőzött 8 éves fiával, egy másik pilóta vezetésével.

A gépek szemből ütköztek egymásnak, majd a földbe csapódtak. A két pilóta és a sétarepülő két utasa is szörnyethalt, három ejtőernyős pedig még az ütközés előtt kiugrott a Cessnából – írja a Velvet a Közlekedésbiztonsági Szervezetre hivatkozva.

A két repülő roncsát a Gödöllői Arborétumban találták meg, egymástól két kilométerre. Sokáig olyan káosz volt a baleset után, hogy a rendőrök mindenkit az autójához tereltek, hogy kiderítsék, ki szállt fel a két pilótával.

A hétvégén Gödöllőn tartották az 54. Nemzeti Célbaugró Ejtőernyős Bajnokságot, ezért speciális légtérhasználhati szabályok voltak érvényben a repülőtér környékén: ezt azt jelentette, hogy egyéb repülést csak az ejtőernyős esemény prioritásának tudatában engedélyeztek. Amennyiben a repülésirányító engedélyt adott, más gépek is felszállhattak.

A lapnak egy neve mellőzését kérő pilóta azt mondta, hogy a kisrepülőtereken egyébként az ún. VFR (visual flight rules) alapján repülnek, tehát látás alapján lehet szabályosan repülni, nem kell repülési tervet leadni, sőt még rádió sem kell a kisgépre ahhoz, hogy a levegőbe emelkedhessen. A saját érdekében azért mindenki be szokott jelentkezni az adott repülőtér frekvenciáján, és elmondja, hova repül, de ezek akkor sem irányított légterek – tette hozzá a pilóta.

Az ejtőernyős-szállító Cessna azonban átlépett és át is jelentkezett az irányított légtérbe, ahol már az Approach, azaz a Ferihegyi Közelkörzet a főnök. A Cessna pilótája 4000 láb magasságig kért és kapott engedélyt. Amikor ereszkedni kezdett, figyelmeztették, hogy alatta, 1800 lábon 7000 kóddal van egy gép.

Erről egy hangfelvétel is rendelkezésre áll, a figyelmeztetés 9:20-nál hallható.

Mivel a nem irányított reptereken történt bejelentkezéseket az Approach-csal ellentétben nem rögzítik, a pilóta szerint legfeljebb a tanúk beszámolóiból lehet majd megtudni, hogy a Cessna, illetve a Piper pilótája egyáltalán bejelentkezett-e, jelezte-e a felszállást.

Mint arról beszámoltunk, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság légi közlekedés veszélyeztetése miatt nyomoz az ügyben, a roncsokat hétfő délután vitték el az arborétumból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Tompa Andrea: Veszélyes egy magányos zsarnokot felelőssé tenni egy rendszerért

Tompa Andrea: Veszélyes egy magányos zsarnokot felelőssé tenni egy rendszerért

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger