szerző:
MTI

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a bíróság Gaudi-Nagy Tamást pénteken Pásztor István leköpése ügyében, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberi elsőfokú ítéletét.

A törvényszék ítéletét maga a volt jobbikos országgyűlési képviselő, a per másodrendű vádlottja tudatta az MTI-vel.

Gaudi-Nagy Tamást azzal vádolta az ügyészség, hogy felbujtója volt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Pásztor István elleni budapesti inzultusnak.

A vád szerint a volt országgyűlési képviselő 2014. május 6-án bejelentett demonstrációt szervezett a magyar föld megvédéséért a budapesti Kossuth Lajos térre, és ott elmondott beszédének hatására többen is fenyegetően léptek fel Pásztor Istvánnal szemben.

Az ügyészség megítélése szerint "a rendezvényen a 12 óra körül felszólaló szónok beszédével lincselésbe hajló hangulatot keltett a tömegben".

Ekkor Gaudi-Nagy Tamás felfigyelt az Országgyűlés alakuló üléséről távozó Pásztor Istvánra, majd kivette a szónok kezéből a mikrofont, és rendkívüli hírként, fokozódó hangerővel a Délvidék kiemelkedő árulójának és a megtévesztett délvidéki magyarok szavazatait szállító megélhetési politikusnak nevezte, majd rá is mutatott, és ezzel a tömeg figyelmét ráirányította a tér másik végén haladó politikusra.

Az ügyészség szerint a VMSZ elnökével szemben ellenséges, a testi épségét fenyegető hangulat alakult ki, és közben egy ismeretlen nő megakadályozta a politikus továbbhaladását.

Gaudi-Nagy Tamás ekkor ismét magához ragadta a szót, és a rendezvény többi résztvevőjét rábírta arra, hogy csatlakozzanak az ismeretlen nőhöz. A kialakult csoportosulás megállásra kényszerítette a politikust, közben fenyegették, trágár szavakkal illették, majd többen is megpróbálták megragadni - állt a vádiratban.

Az elsőfokú bíróság ugyanakkor azt mondta ki tavaly szeptemberben, hogy az ügyészség adós maradt a bizonyítással, a tanúk - köztük rendőrök - épp a váddal ellentétes vallomásokat tettek. Így a bíróság sem a lincshangulatot nem állapította meg, sem azt, hogy Gaudi-Nagy Tamás felbujtója lett volna a történteknek.

Az elsőfokú ítélet szerint azt sem lehetett megállapítani, hogy minősített garázdaságról lett volna szó, az eseménysor már nem a rendezvény helyszínén történt.

A csoportos minősítés pedig azért nem állt meg, mert a helyszínen tartózkodók közül többen éppen azt próbálták megakadályozni, hogy a politikus közelébe elsőként érő, árpádsávos kendőt viselő, máig ismeretlen nő akár csak hozzá tudjon érni Pásztor Istvánhoz.

A per elsőrendű vádlottját első fokon közérdekű munkára ítélték garázdaság vétsége miatt, mert a felvételeken egyértelműen látszott, hogy leköpte a VMSZ elnökét.

Gaudi-Nagy Tamás közölte örömteli, hogy "egyre több bíró van, aki képes és kész a törvényességnek és az igazságosságnak egyszerre érvényt szerezni". Másrészt viszont "gyalázatos", hogy a rendőrség és az ügyészség miatt egyáltalán idáig eljutott ez a "koncepciós" eljárás - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!