szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár érvényes lesz a népszavazás, akár nem, a Fidesz hatalmas győzelemként kommunikálja majd a nemek elsöprő arányát – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző. A baloldal meddő pozícióba, az érvénytelenség csapdájába kormányozta magát, így a vergődése folytatódik a referendum után. Orbán viszont hatalmas kockáztatás után megnyerte a főnyereményt, amit most szeretne hazavinni.

A Fidesz a vasárnapi népszavazással megmutathatja erőfölényét, emelett az eredmény Orbán Viktor külföldi pozícióját is erősítheti – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző, alkotmányjogász hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában.

A baloldali ellenzék ehhez képest beleesett az érvénytelenség csapdájába, "meddő pozícióban van" Tölgyessy szerint. A Fidesz pedig, még ha nem is lesz érvényes a népszavazás, akkor is óriási győzelemről beszél majd.

Mint mondta, Orbán Viktor óriási kockázatot vállalt másfél éve a menekültügyben vitt álláspontjával, "aztán megütötte a főnyereményt, és most szeretné hazavinni".

Az elemző is egyetért azzal, amit sokan elmondtak már, hogy a népszavazásnak nincsenek közvetlen közjogi következményei, mivel brüsszeli ügyről akar dönteni.

Tölgyessy arra számít, hogy az érvényes szavazatokon belül 90-97 százalék lesz a nemek aránya. Az elemző szerint ez arra irányítja a figyelmet, "hogy 

a magyar ismét a hatalom által integrált társadalom lett. Demonstrálja a Fidesz, hogy uralja az országot.

A párt világos érdeke, hogy óriásinak nevezze a tétet, ezért nem állítja be a népszavazást megnyertnek, és hatalmas lendülettel mozgósít" – fogalmazott. Tölgyessy szerint Orbán Viktor keményen megdolgoztatja a Fideszt, így meglehet a népszavazás érvényessége is. A kérdést pedig úgy tették fel, hogy nemigen lehet ellene kampányolni, hiszen az nem egy vállalható üzenet, hogy jöjjön minél több menekült.

A népszavazással a kormánypárt azt is jelzi majd a baloldalnak, hogy az "csak szájalni tud", míg a Jobbik felé az lesz az üzenet, hogy "mi megcsináljuk, amit akarunk, ti pedig kormányképtelenek vagytok". Lényegében tehát folytatódik az ellenzék vergődése.

Tölgyessy Péter szerint a magyar az egyik legzártabb, legkevésbé szolidáris társadalom a kontinensen, és nincs olyan kampány, ami ezt megfordítaná. Ilyen szempontból "eleve nem is lenne szerencsés" egy "asszimilálódásra képtelen kisebbség jelenléte".VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!