szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a kvótanépszavazás értelmetlen, mert több európai vezető máris elkezdett kihátrálni a kötelező betelepítési kvóta tervéből, erődemonstrációnak tökéletesen megfelel a vasárnapi eredmény, és megerősítheti Orbán az EU-s fősodorral szemben vitt ellenzéki pozíciójában is - értékelt a Politico.

Európai hatalmi játszma részének tekinti a magyarországi kvótanépszavazást a Politico európai kiadása, amely szerint a magyar választók éles üzenetet küldtek az EU-nak a tegnap kvótanépszavazáson.

Bár Brüsszel idegenygyűlölő kívülállónak láthatja a radikális retorikájú Orbán Viktor, a saját országa mögötte áll, amit sok EU-s vezető nem mondhat el magáról a Politico értékelése szerint. (Szemben például Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel és Martin Schulz EP-elnökkel, akik szerint a népszavazás érvénytelensége azt bizonyítja, hogy a magyarok európaibbak, mint a vezérük.)

A lap felidézi, hogy a népszavazás résztvevőinek több mint 98 százaléka elutasította az EU kvótarendszerét vasárnap. És bár a népszavazás értelmetlen, mivel több európai vezető máris elkezdett kihátrálni a kötelező betelepítési kvóta tervéből, egy orbáni erődemonstrációnak tökéletesen megfelel a vasárnapi eredmény, és megerősítheti Orbán az EU-s fősodorral szemben vitt ellenzéki pozíciójában is. "Az erős otthoni támogatás uniós szinten is felerősítheti Orbán hangját" – fogalmazott Mujtaba Rahman, az Eurasia Group ügyvezetője.

A Politico szerint Vlagyimir Putyin 2014. márciusi krími népszavazásán – akar-e a Krím Oroszország fennhatósága alá tartozni, amire 96,77 százalék mondott igent – volt ehhez foghatóan elsöprő a többség akarata egy népszavazáson. (Igaz, a krími népszavazáson 83,1 százalékos volt a részvétel.)

A válságoktól – bevándorlástól, terrorcselekményektől, gazdasági gondoktól – terhelt Európai Unióban a stabil hazai támogatás aligha luxus a politikai vezetőknek, amikor összetett problémákra keresnek megoldást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!