szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek közt az egészségügyi szűrések szigorításával, a gyerekorvosok, védőnők egyértelműbb kötelezésével próbálná elérni a kormány, hogy ne történhessen gyerekbántalmazás a gyerekorvos, védőnő szeme láttára. Az iskolával, bölcsődével való együtt nem működés is veszélyeztetésnek minősülne. 18 éves korig kötelező lenne a gyerekeket szűrővizsgálatra vinni, a mulasztásra azonnal elrendeléssel reagál az állam.

Sokakat felháborított, amikor a brutális szigetszentmiklósi gyerekbántalmazási esetnél kiderült, a szülők tíz éven át bántalmazták gyerekeiket, de erről – nemi erőszakról, kínzásról, verésről – nem tudott a gyerekorvos, védőnő, gyámhatóság. Vélhetően e miatt az eset miatt is szigorítani készül a Fidesz a gyerekvédelmen: módosító csomagot adott be szerdán Horváth László és Selmeczi Gabriella fideszes képviselő a gyerekvédelmi, egészségügyi alapellátásról szóló, illetve az egészégügyi törvényhez. A módosítások az indoklás szerint azt a célt szolgálják, hogy jobban érvényesüljön a gyerekvédelem, kiderüljenek rejtett esetek.

Ennek érdekében erősödik például a gyámhatóság jogköre: külön ügyészi jóváhagyás nélkül elrendelheti például a gyermek elővezetését veszélyeztetettség esetén. A kormány módosítana a testvérek gyerekvédelmi eljárásrendjén is. A törvényjavaslat kiemelten kezeli más állami intézményekkel való együtt nem működés esetét: ha a szülők nem működnek együtt a gyerekorvossal, védőnővel, vagy a bölcsődével, óvódával, iskolával, ez veszélyeztető oknak minősül.

Néhány esetben drákóira nő a szigor: bizonyos esetekben (korlátozottan cselekvőképes, cselekvésképtelen kiskorú) a háziorvosi, védőnői segítséget nem utasíthatja vissza a szülő. Ez a javaslat indoklása szerint veszélyeztetésre utal – ha pl. a szülők nem engedik be a gyerekorvost, védőnőt. Ez az egészségügyi intézményrendszer szereplőire is pluszfeladatot ró: kiemelt feladat lesz a gyerek egészségét veszélyeztető tényezők megelőzésére, felismerésére és megszüntetésére. Így elkerülhető lesz, hogy kis túlzással a gyerekorvos, védőnő szeme előtt történhessenek a borzalmak. A veszélyeztetés vélelmét pedig jelentik a gyámügyi hatóságnak, egy módosítás egyértelműbbé teszi, hogy a gyerekvédelmi törvény rendelkezései az irányadóak.

Kiterjeszti a törvény a kötelező szűrővizsgálatok idejét is: eddig a kiskorú és tanköteles korban kellett bizonyos jogszabályban meghatározott szűrővizsgálatokat elvégezni, most már 0-18 éves kori határokat húzna meg a módosítás. Az el nem végzett szűrések elvégzését az állam elrendeli, az elmulasztott szűrővizsgálat után, nem lesz írásbeli figyelmeztetés, ahogy eddig. A védőnőnek kötelező lesz elrendelni az el nem végzett szűrővizsgálatot az illetékes járási vagy kerületi hivatalnál. Az elrendelés pedig végrehajthatóvá nyilvánítható, vagyis a gyerek kötelezhető lesz – ebben azért benne van, hogy az állam átesik a ló túlsó oldalára.

A törvény már a 2017. január 1-jén folyó ügyekben is hatályos lesz, azokra is kihat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Hogyan kaphatnék fizetésemelést? Segítenek a közgazdászok!

Hogyan kaphatnék fizetésemelést? Segítenek a közgazdászok!