szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszüntette a pályakezdő orvosok ösztöndíjait az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így ők átlagosan 43 ezer forinttal kapnak kevesebbet a béremelés ellenére.

Az Emmi tavaly januárban döntött arról, hogy a fiatal szakorvosok 5 éves ösztöndíjprogram keretében bérkiegészítést kapnak, az itthon tartásuk érdekében. Június elején Balog Zoltán azt is bejelentette, hogy szeptembertől bruttó 100 ezer forintos béremelésben részesülnek az orvosok.

Az ATV által megszólaltatott Kőnig Róbert, egy budapesti kórház sebésze például 40 ezerrel forinttal kapott kevesebb fizetést, mint a béremelés előtt, miután hirtelen megvonták tőle az ösztöndíjat.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke, Dénes Tamás elmondta, körülbelül 200 fiatal szakorvos érintett az ügyben, ők 2015-ben vagy előtte szakvizsgáztak, és egészen idáig ösztöndíjban részesültek. Bár az orvosok többsége jól járt a béremeléssel, ez a kisebbség azért fontos, mert pont az ő itthon tartásuk miatt találták ki a programot. Dénes szerint őket nem vonták be a bértárgyalásokba.

Dénes Tamás
©

Vannak, akiknek "csak" 40 ezer forinttal, de vannak, akiknek több mint 100 ezerrel csökkent a fizetésük szeptemberre.

"Olyan jelzéseket kapunk, hogy nagyon sok kórházigazgató úgy kompenzálja büdzsén belül a költségvetést, hogy az ügyeleti díjakat csökkenti. Volt olyan kolléga, aki azt jelezte, hogy szabadságon volt tíz napig a hónap elején, és arra a tíz napra arányosan nem kapta meg a béremeléssel járó fizetését" – tette hozzá a szakszervezeti elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!