szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság jogerősen is elmeszelte a várost, a Kliket és az Emmit is a 8 éve húzódó perben, kimondták a jogellenes szegregációt és felmenő rendszerben bezárják a kaposvári Pécsi utcai iskolát.

Jövőre nem indulhat új elsős osztály a kaposvári Pécsi utcai iskolában, az intézményt felmenő rendszerben be kell zárni – döntött a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön a Somogy megyei online lap, Sonline.hu beszámolója szerint

A pert az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány (CFCF) indította, mert szerintük a megyei kormányhivatal a Pécsi utcai iskola körzethatárainak kijelölésekor jogellenesen különítette el a roma tanulókat, az intézményt fenntartó Kaposvár, majd jogutóda, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pedig 2013 januárjától ezen nem is változtatott. Az alapítvány szerint így az iskola szegregálta a roma gyerekeket.

A bíróság nem jogerősen már 2008 novemberében kimondta, hogy jogellenesen különíti el a város a gyerekeket az iskolában, ez pedig sérti az egyenlő bánásmódról szóló törvény rendelkezéseit. A helyzet megoldását ekkor az önkormányzatra bízták, amely azonban nem akarta bezáratni az iskolát. 2010-ben jogerősen is megállapították a szegregáció tényét, de ekkor még nem rendelték el az iskola bezárását.

2014 februárjában aztán a CFCF beperelte a fenntartóváltás után a kaposvári Pécsi Utcai Tagiskola új fenntartóját, a Kliket is. Ebben az ügyben mondta ki előbb a Kaposvári Törvényszék 2015 novemberében, majd most a Pécsi Ítélőtábla is, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal a beiskolázási körzethatárok megállapítása során az iskolában jogellenesen elkülönítette a roma tanulókat a város többi tanulójától, illetve hogy a kaposvári önkormányzat, majd a Klik is mulasztásos jogsértést követett el a szegregáció meg nem szüntetésével. Sőt, az Emmi is azzal, hogy nem követett el mindent az iskolában fennálló jogellenes elkülönítés megszüntetése érdekében, nem utasította a közoktatás irányítása alá tartozó szerveit a jogellenes elkülönítés megszüntetésére, fenntartotta a roma tanulók jogellenes elkülönítését.

A Pécsi Ítélőtábla döntése szerint a kialakult helyzeten csak az iskola bezárása segíthet, de a jelenlegi osztályok még ott fejezhetik be az általános iskolai tanulmányaikat. A következő tanévben új elsősöket viszont már nem lehet beíratni, vagyis fokozatosan be kell zárni az iskolát. A bíróság emellett kötelezte az alpereseket, hogy szakértő bevonásával készítsenek tervet az elkülönítés megszüntetésére. A bíróságok azt is megállapították, hogy az iskolában spontán szegregáció következett be, mert az adott településrészen szinte kizárólag roma lakosság él.

Szita Károly, a város fideszes polgármestere közölte, teljesen elhibázottnak tartja a bírósági döntést, mert szerinte az önkormányzat egyetlen szülőt sem kényszerít arra, hogy oda járassa a gyermekét. Szita felülvizsgálati kérelmet akar benyújtani az ügyben.

A változtatás a következő tanévben nagyjából 20 gyermeket érint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!