szerző:
hvg.hu

Csütörtök helyett kedden volt Lázár János heti tájékoztatója, mert elutazik. Orbán a pártokkal konzultál a kvótaügy miatt. Lázár szerint nincs volt ügynök a Fideszben. Lehet, hogy a kormány nemsokára lelövi a letelepedésikötvény-bizniszt? Lázár nem ijed meg a forradalomtól tartó Hadházytól. Orbán kedd esténként mindig ugyanazt kérdezi Lázártól telefonon. Lázár meglepődött, hogy a Népszava többé nem megy a Kormányinfóra.

Lázár János miniszter kivételesen nem csütörtökön, hanem kedden áll ki a sajtó elé, hogy válaszoljon és előadjon nekik. Azért van kedden a Kormányinfó, mert szerdán Lázár Brüsszelbe utazik, hogy áttekintse az uniós források felhasználásának rendjét, a kohéziós alapok új biztosával tárgyal majd, ő szigorúan veszi a költések átláthatóságát, "ezt is meg kell érteni", mondja Lázár. Majd csütörtökön Frankfurtba utazik szintén tárgyalni. Kicsit később kezdődött a Kormányinfó, mert Orbán Viktorral konzultált.

Méltó emlékezésre hív mindenkit 1956 emlékévének jegyében Lázár.

Alaptörvény-módosítás: a jogi relevanciával bíró következményeket iktatja be a kormány ezzel. Lázár utal arra, hogy a magyar függetlenségre voksolt az ország. Az Európai Tanács, azaz az uniós kormányfők tanácsa csütörtökön-pénteken épp az illegális migrációról fog tárgyalni. Az alkotmányos identitás nem fideszes, hanem magyar ügy, mondja Lázár. Kell egy nemzeti minimumprogram a migráció megállítására.

Molnár Gyula már konzultált Orbánnal, és Vona Gábor is elfogadta a meghívást, hogy az Alaptörvény módosításáról és a kvótáról tárgyaljon Orbánnal. A kötelező kvótákat le kell venni a napirendről, ezt akarja Orbán elérni Brüsszelben a hét második felében - politikai értelemben az ügy már halott, jogi értelemben is azzá kell tenni. Az Alaptörvény módosítása november közepére várható.

Lázár rátér az EU-s kifizetések ügyére. Konstruktív a légkör, az aszfaltügyet holnap le akarja zárni Lázár, 600 millióval lehetünk gazdagabbak, igaz, 45-50 milliárdos büntetést kell, lehet, hogy fizetni. Ez egy hároméves kellemetlen ügy. És ilyen van még: az EU-s pénzek átláthatósága és elszámoltathatósága miatt új pályázati értékelést alakított ki a kormány. Eddig kiszervezték az értékelést, ami visszaélésre adott okot. Nyár óta csak állami tisztviselő értékelhet pályázatot - ki és hogy, melyik miniszter választja és válassza ki őket, ezen megy a vita most az EU-val.

Jön a háttérintézmények leépítésének újabb köre, majd az állami cégek 2018-ig, mondja Lázár.  

Illusztris társaság a Mengyi-Farkas-Rogán, magát is említhette volna Lázár, utal egy sikamlósabb félmondatára. Mindenkinek magáért kell felelni, mondja Orbánt idézve Lázár.

CETA: nagy vita volt a Fideszben, hogy beálljanak-e mögé vagy sem. Fenntartó nyilatkozatot tettünk, mint pár más EU-s ország is, azaz pár intézkedés csak a ratifikáció után lép érvénybe. Téved az, aki szerint szabadkereskedelem nélkül Európa sikeres lehet, mondja a miniszter.

Hozzáértő mentős tiszteket elbocsátanak, nem hozzáértőket dolgoztatnak a mentőszolgálatnál, erről Lázár azt mondja, a kormány tiszteli a mentősöket, de nem lehet rájuk kenni a megelőzhető halálokok magas, Európához képest kétszeres arányát.

Október 23-i megemlékezések: tiszteletben tartják, ha valaki politikai tiltakozásra használja fel a megemlékezést.

A III-as főcsoportfőnökség egykori hivatásosai ma is a titkosszolgálatban dolgoznak, mondja Lázár, de ők nem ügynökök, hanem elhárító tisztek. Hódmezővásárhelyen nagy vitákat váltott ki az ügynökök nevének nyilvánosságra hozása, két hét után jobb lett a hangulat. Lázár ezt az álláspontot képviselte a Fideszben, de mindig azt szegezték neki: mi van a hivatásos állománnyal, ki az igazi bűnös, és hogy lehet kizárni azokat, akikről a jelentések szólnak. "Érintettség miatt senki nem hárította ezt a Fideszben".

Letelepedési kötvények: az állam négyszeres állambiztonsági vizsgálatot hajt végre a kötvényt vásárolni akaróknál. Hogy ez mennyibe kerül, azt nem tudja Lázár, meg fogja kérdezni. A felminősítés után viszont megvizsgálja a kormány, hogy folytatja-e a letelepedésikötvény-üzletet - ezek szerint akkor lehet, hogy vége az offshore-cégek homályos, átláthatatlan bizniszének.

Paks2 lesz holnap Brüsszelben a másik téma a tárgyalásokon, Lázár erről nem mond többet, meg akarja tudni, mi a helyzet.

Az LMP-s Hadházy Ákos fizikailag megfenyegette a kormányt, amikor arról beszélt, 2018 után már csak forradalommal lehet leváltani a kormányt. Lázár nem ijedt meg.  

Németországban mindenki lőfegyvert és lőszert vásárol, megnőtt a terrorfenyegetettség, oszt meg egy információt Lázár. Ma Európa nem biztonságos, a németek nem mernek vonaton utazni.

Gimnáziumi felvételik: még nem tudni, hogy dönt a kormány, hogy a hatosztályos gimnáziumokban is legyen-e felvételi, vagy csak a négyosztályosban.

Kitüntette a kormány a bicskei gyermekotthon igazgatóját, akit molesztálással vádolnak, le kell folytatni a vizsgálatokat, de ezek elkerülhetetlen esetek, mondja Lázár. Állami kitüntetést továbbra sem lehet majd visszavonni, akár egy gyerekmolesztálónak is lehet ilyen.

Tarlós István ismeri a kormány álláspontját a budapesti szuperkórház és az egészésgügyi infrastruktúra fejlesztése tekintetében, ki kell jelölni a telkeket, ezt a szakértőknek kéne eldönteni, nem a politikusoknak. Kelenföld térségében lesz, az biztos.

A kormány szeretné fejleszteni a hadsereget, de sok pénzbe kerül, nincs még kiérlelt terv a helikopter-beszerzésre.   

Orbán keddenként mindig megkérdezi este telefonon Lázárt, hogy ott voltak-e a két kabinetülésen a miniszterek, ezt is megtudtuk.

Nem tervezi a kormány a népszavazási érvényességi küszöb lejjebb engedését.

Lázár értetlenül áll az előtt, hogy a Népszava többé nem küld tudósítót a Kormányinfóra, Lázár fel fogja hívni a lap főszerkesztőjét, hogy megértse az okokat. A lap pénteki számában arra hivatkozott, hogy Lázár nem beszél a lényegről.  

Korábban Lázár nem kívánta kommentálni azt, hogy Spéder Zoltán eladta részesedését az FHB Bankban. Azt elmondta, jóban vannak, és reméli, ezután jobb lesz Spédernek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Apple új ötlete: óraszíjba lehetne tenni a mobilantennát

Az Apple új ötlete: óraszíjba lehetne tenni a mobilantennát

Visszavonulóban Borkaiék ügyvédje, távozott egy boros cég vezetéséből

Visszavonulóban Borkaiék ügyvédje, távozott egy boros cég vezetéséből

Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert bujáki nő ügyében

Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert bujáki nő ügyében

Véget vetne a helyi fideszes propagandának a nagykanizsai ellenzék

Véget vetne a helyi fideszes propagandának a nagykanizsai ellenzék

Három magyar város mágnesként vonzza az embereket

Három magyar város mágnesként vonzza az embereket

Megvan az új macskasztár, gülüszeme van, és Potatónak hívják

Megvan az új macskasztár, gülüszeme van, és Potatónak hívják