szerző:
hvg.hu

A polgármestert azzal vádolják, hogy úgy biztosította egy ügyben a szavazattöbbséget, hogy egy önkormányzati cégen keresztül megvesztegetett egy szocialista képviselőt.

Hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolja a Mohácsi Járási Ügyészség Kolovics Jánost, Szigetvár fideszes expolgármesterét – közölte Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja, aki tagja Szigetvári Emberekért Egyesületnek is, amely még 2014 őszén tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség egy volt szocialista önkormányzati képviselőt is megvádolt hivatali vesztegetés elfogadásával, ő a párt szigetvári polgármesterjelöltje volt 2010-ben. Mellette hűtlen kezeléssel és hivatali vesztegetéssel vádolják Kolovics János feleségének fiát is, aki egy önkormányzati cégnek volt vezetője a fideszes városvezetés idején.

Az ügyészség közleménye szerint a 2010-es önkormányzati választásokat követően az önkormányzat többségi tulajdonában álló helyi vízművek ügyvezetője a polgármester nevelt fia, míg a polgármester a felügyelőbizottság elnöke lett. A vízmű más szolgáltató cégekbe olvadt, de a képviselő-testület úgy döntött, hogy a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, illetve a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel a város tulajdonában maradjanak, ennek működtetésére egy új gazdasági társaságot kívántak létrehozni, és a polgármester azt akarta, hogy ennek az új cégnek az ügyvezetője is a nevelt fia legyen.

Ezt a képviselő-testület egy része nem támogatta, ezért a polgármester több képviselőt is megkeresett, hogy támogassák a döntést, de ők a kérést visszautasították. Végül a szorult anyagi helyzetben lévő, külföldön dolgozó baloldali önkormányzati képviselőt is megkeresték, és a polgármester önkormányzati autót is adott a képviselő hazajöveteléhez, hogy részt tudjon venni a 2013 októberében tartott szavazáson, amelyen a minősített többséget a szocialista képviselő szavazata biztosította az új cég alapításához. 

Cserébe a polgármester nevelt fia 2014 januárjában a képviselő cégével kötött vállalkozási szerződést 3.810.000 forint értékben, amiért a képviselő cége semmilyen munkát nem végzett. 

Az Együtt szerint Kolovics János polgármester idején a szigetvári Fidesz segélyezéssel is összekötötte a választási kampányt 2014-ben, közmunkásokat vezényeltek ki tüntetni Bajnai Gordon ellen, a polgármester és egykori jegyzője pedig állami földeket is elnyert a földbérletpályázatokon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!