szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde tette híressé Orbán Viktort, a mai Fidesz-kormány emlékezetpolitikája azonban nem tud mit kezdeni a kommunista mártírral.

Az 1956-os forradalom megítélésében 1989-ben még nem volt érdemi különbség a két nagy rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ között, a nagy közös emlékezetpolitikán az első repedés akkor következett be, amikor a választáson győztes konzervatívok kihagyták az 1956-os törvény szövegéből Nagy Imre nevét – írja a csütörtökön megjelenő HVG Szelektív múlt című cikkében Rainer M. János történész.

Ettől kezdve 1956 többé nem integrált senkit és semmit, hanem társadalmi és politikai konfliktusokban tűnt fel érvként, például a forradalmi igazságtétel, a megtorlások miatti elszámolások ügyében, és mivel a jobboldali radikálisok ezt forszírozták, a baloldal pedig elutasította, kialakult az a máig ható alapképlet, amely szerint a nacionál-konzervatívoknak van emlékezetpolitikájuk, a másik oldalnak viszont nemigen. És ezen még az sem segített, hogy a liberális oldal az ügynökmúlt feltárását kezdeményezte.

A Fidesz által erőltetett történelemfelfogás szerint az 1944-től 1990-ig tartó időszakban egyetlen nagy sérelemtörténet zajlott, a magyar nép egyszerűen elszenvedte ezt az időszakot. 1956 legfeljebb fáklyaként jelenik meg a sötét periódusban. És zavaró tényező ebben az emlékezetpolitikában a mártírhalált halt kommunista hős, Nagy Imre személye. Az aktivista emlékezetpolitika nem kíván közös értékeket képezni a múlt e szeletéből, a közösség pedig nem tartja közös emléknek a múltból – áll a történész cikkében, amelyet teljes egészében a HVG-ben olvashat el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt