szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Győrhöz közeli Bőnyben reggel öltek meg egy rendőrt, a 76 éves támadó is megsérült. A rendőrök tervezett házkutatást akartak tartani nála, ezért lőtt. Az idős férfi azzal fenyegetőzött, aki közelebb megy, lelövi.

Előre eltervezett házkutatás miatt mentek ki a rendőrök Bőnybe - mondta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Azt nem árulta el, milyen büntetőeljárás miatt volt szükség a házkutatásra. A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai mentek elsőre a helyszínre. Korábbi sajtóhírek szerint a házban tartott fegyverek miatt mentek ki a rendőrök, akkor viszont az a kérdés, hogy miért nem eleve a TEK ment ki.

Így szállta meg a TEK a bőnyi lövöldözés helyszínét - videó

A Kisalföld videófelvételeket közölt arról, ahogyan a Terrorelhárítási Központ megérkezik Bőny községbe és lezárja az utcákat.

Keresztes Imre azt mondta, az idős férfi akkor nyitott tüzet a rendőrökre, mikor azok bementek a házba, de a házkutatást még nem kezdték el. Gépkarabélyból 5-6 lövést adott le, mire a rendőrök is elővették fegyverüket. A lövöldözésben az egyik rendőr olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az elkövető is megsérült, de kihallgatható. Keresztes a férfiről túl sok részletet nem árult el, csak annyit, hogy idős korú, polgári személy. Minden másról csak a megalapozott gyanú közlése után beszélhet. A helyszínről származó információink szerint az elkövető Gy. István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány csak arról beszélt, a lelőtt rendőrt hősi halottá nyilvánították, 46 éves volt. A lőfegyverhasználat miatt - automatikusan - parancsnoki vizsgálat indul.

©

Hajdu János, a TEK vezetője azt mondta, 8.03-kor kapták a riasztást, akkor még csak sérült rendőrről tudtak. Budapestről és Győrből is indult egy egység, utóbbi fél 9-re a helyszínen volt, elkezdték a sérült rendőr kimentését. A behatolás pillanatában még csak sérült rendőrről tudtak, a helyszínen derült ki, hogy a rendőr meghalt.

"A lakáson belül 76 éves elkövető elzárkózott, többször fenyegette, hogy aki közelebb jön, kivégzi"

- mondta Hajdu.

Budapestről lefelé a TEK-esek már elkezdték a tárgyalást - nem klasszikus túsztárgyalás volt -, ahol pontosították, hogy az elkövető is megsérült, egy lövés érte, az állapota romlik. Akkor úgy döntött, elrendeli a behatolást, függetlenül attól, hogy leteszi-e a fegyvert vagy sem. A férfi az elfogásakor már nem állt ellen, fegyverhasználat nélkül kapták el. Hajdu szerint hosszú beavatkozásra volt szükség, mielőtt át tudták volna adni a mentőknek.

A pár perces sajtótájékoztató végén kérdéseket nem lehetett feltenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Történelmi győzelmet aratott Hamilton