Bihari Ádám
Bihari Ádám

Bezárta a kutyát, ki-be járkált a házból és telefonált is Győrkös István, mielőtt egy lövöldözés során fejbe lőtte a Nemzeti Nyomozó Iroda főnyomozóját, Pálvölgyi Pétert. A hungarista vezető valószínűleg lelki, nem pedig ideológiai okokból nyitott tüzet.

Múlt héten megírtuk, hogy Győrkös István bőnyi házához a meglőtt rendőrön kívül még hatan érkeztek házkutatásra, és azt is, hogy a sérült rendőrt fél órán át nem is tudták kihozni a társai, mivel a lövöldöző férfi elbarikádozta magát. Pedig nem sokkal a lövöldözés után már több mint egy tucat rendőr volt a helyszínen, mégis csak akkor mentették ki a meglőtt főnyomozót, amikor már a Terrorelhárítási Központ is a helyszínre érkezett. Most az is kiderült, hogy a házkutatásra érkezett hétfős nyomozócsoport már egy ideje ott volt a Győrkös-rezidencián, mielőtt a lövöldözés elkezdődött.

Fél órán át nem tudták kihozni a meglőtt rendőrt Bőnyön

A hvg.hu exkluzív részleteket tudott meg a bőnyi lövöldözés körülményeiről. A Győrkösék házának átkutatásáról szóló határozatban például már szerepelt, hogy gépfegyver is lehet odabent, így indokolt lett volna a különleges eljárás. Múlt hét szerdán, reggel nyolc óra után alig pár perccel riasztották a Terrorelhárítási Központot Bőnyről, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, Pálvölgyi Péter már súlyos fejsérüléssel feküdt Győrkös István házában, de még élt.

Ki-be járkált, telefonált a lövöldözés előtt Győrkös

Győrkös István házához október 26-án reggel hét rendőr – négy nyomozó és három tűzszerész – érkezett, hogy a házkutatási határozatban foglaltak szerint illegálisan tartott fegyvereket, köztük gépkarabélyokat keressenek. Úgy tudjuk, a határozatban nem csak Győrkös István neve szerepelt, bár célszemély nem volt, hiszen a ház, vagyis "az objektum" átvizsgálása volt a cél.

A hvg.hu értesülése szerint Győrkös nem kezdett egyből lövöldözni. Be akarta zárni a kutyát, aztán nem akarta beengedni a rendőröket, közben többször ki-be ment a házból, még telefonált is. Forrásunk szerint Győrkös nem ideológiai okokból nyitott tüzet (korábban ő is nyilatkozott arról, hogy magyar rendőr, magyar katona nem lehet ellenség), hanem valószínűleg lelki okokból szakadt el nála a cérna.

Helyszínelők Győrkös István házánál Bőnyben október 26-án
©

Győrkös István profiljáról valószínűleg már dossziényi adat áll a rendőrök rendelkezésére, ez segítséget nyújthatott ahhoz is, hogy egy vele kapcsolatos rendőri intézkedést hogyan célszerű végrehajtani. Kérdés, ebben szerepelt-e, hogy Győrkös ilyen lobbanékony lehet, vagy reakciója teljesen kiszámíthatatlan volt. Az is előfordulhat, hogy a konfliktuskezelés nem volt hatékony az intézkedés során, de ezek olyan kérdések, amelyekre az NNI belső vizsgálata adhat majd választ.

Védekezés: Nem felfegyverzett férfihoz mentek, csak fegyverekkel teli házhoz

Korábban írtunk arról, úgy tudjuk, főosztályvezetői szinten született a döntés a házkutatási határozat jóváhagyásáról, vagyis egyebek közt arról, hogy nincs szükség a TEK értesítésére. Arról is írtunk, hogy ez a döntés szembemegy a vonatkozó kormányrendelet utasításaival. Ezt több forrásunk is megerősítette, ám egyik forrásunk szerint ennél magasabbra is érhet az ügy.

Úgy tudjuk, most azzal indokolják a döntést, hogy elfogásról nem volt szó a határozatban, csak egy objektum átkutatásáról, ilyenkor pedig nem kötelező a Terrorelhárítási Központ értesítése. Ennek ellenére minden forrásunk szerint érthetetlen, hogy Győrkös előéletének ismeretében és annak tudatában, hogy a házban fegyverek lehetnek, miért nem azzal kezdődött a házkutatás, hogy a TEK bevetési egységei lefogják a férfit, mielőtt a nyomozók egyáltalán belépnek a házba. Árulkodó, hogy az NNI is tudhatta, hogy komoly arzenál lehet a házban, hiszen a nyomozói csoporttal tűzszerészek is érkeztek.

A Magyar Nemzeti Arcvonal az elmúlt években szinte teljesen a perifériára szorult, ennek ellenére, úgy tudjuk, a Győrkösék által kiképzésre használt bőnyi területen szinte az utolsó pillanatig volt "forgalom".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Korábban tagadták, de már a kormányzat is elismeri, hogy csúszhat Paks II. átadása

Korábban tagadták, de már a kormányzat is elismeri, hogy csúszhat Paks II. átadása

Jól jártak a balatoni vállalkozók az enyhe szeptemberrel

Jól jártak a balatoni vállalkozók az enyhe szeptemberrel

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Több mint 30 százalékos szakápolóhiány van az egészségügyben

Több mint 30 százalékos szakápolóhiány van az egészségügyben

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

A szezon végéig van edzője a Realnak

A szezon végéig van edzője a Realnak